Колко дни е клиничната пътека за лечение на болен с коронавирус?

0
За лечението здравноосигурените не дължат нищо, с изключение на потребителската такса за болничен престой - по 5.80 лв. на ден
За лечението здравноосигурените не дължат нищо, с изключение на потребителската такса за болничен престой - по 5.80 лв. на ден

Баща ми беше приет в болница в ковид отделение с положителен тест, с двустранна бронхопневмония, която все още не е излекувана. Моля да уточните колко време е клиничната пътека за болни от коронавирус и с неговата диагноза? Заплаща ли се от пациентите престоя в болница?

Това пита Лиляна Стефанова от страниците на  zdrave.to. Ето и отговорът: 

Пациенти над 18-годишна възраст, заболели от COVID-19, могат да бъдат лекувани в болница по следните клинични пътеки (КП):

• КП №39 – „Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при хора над 18-годишна възраст”, където минималният болничен престой е 6 дни, но при диагнози U07.1 COVID-19 и U07.2 COVID-19 минималният болничен престой продължава до края на диагностично-лечебния процес или до постигане на състояние „клинично здрав“ за пациента и/или до края на въведения карантинен режим на работа за цялото лечебно заведение или отделни структури.

• КП №104 - „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения“, където минималният болничен престой е 6 дни, но при диагнози U07.1 COVID-19 и U07.2 COVID-19 минималният болничен престой продължава до края на диагностично-лечебния процес или до постигане на състояние „клинично здрав“ за пациента и/или до края на въведения карантинен режим на работа за цялото лечебно заведение или отделни структури.

Съгласно посоченото пациенти, болни от COVID-19, могат да бъдат изписани от болницата след постигане на състояние „клинично здрав“ за пациента и/или до края на въведения карантинен режим на работа за цялото лечебно заведение или отделни структури.

За лечението здравноосигурените не дължат нищо, с изключение на потребителската такса за болничен престой - по 5.80 лв. на ден, но не повече от 10 дни годишно, освен ако не са освободени от нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук