Планове за управление на Резерват „Бели Лом“ и Защитена местност „Ломия“

0
Резерватът  „Бели Лом“ попада в границите на областите Русе и Разград
Резерватът „Бели Лом“ попада в границите на областите Русе и Разград

Със заповед на министъра на околната среда и водите са утвърдени Плановете за управление на РезерватБели Лом“ и Защитена местностЛомия“. Те са разработени в рамките на проект „Дейности по устойчиво управление на поддържан резерват „Сребърна” и РезерватБели Лом”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, изпълняван от РИОСВ - Русе.  

Планът за управление на резерервата е първият официален документ, регламентиращ дейностите по управление на защитените територии. Те ще се изпълняват в рамките на 10 годишен период и  са свързани с мониторинг на флората и фауната, информационно-образователни мероприятия, поддържане на пешеходните туристически маршрути и предложения за охрана и управление.

В Плана на ЗМ „Ломия“, обявена за буферна зона на резервата, са заложени мерки за управление на териториите около него, които да намалят ефекта от човешката дейност върху неговата територия.

Резерватът  „Бели Лом“ попада в границите на областите Русе и Разград. Обявен е с цел опазване на характерни за Лудогорието широколистни горски екосистеми. В него са установени защитени видове земноводни, влечуги, бозайници. Той е обитаван от около 70 вида птици, основна част от които са пойни, което е допринесло за включването му в списъка на орнитологично важните места в България, заедно с Природен парк „Русенски Лом”. В „Бели Лом“ се срещат няколко вида кълвачи,  бял и черен щъркел, гривеста и ръждива чапла, а от дневните грабливи птици- петнистият орел, осоядът, обикновеният мишелов, соколът орко, големият и мълък ястреб; от совите- горска ушата сова и чухалът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари