Планирайте море през септември, офертите драстично падат

0
Синоптиците обещават чудесно време за плаж поне до 10 септември. Температурите на юг ще стигат 27-28 градуса, а на север - 25-26 градуса
Синоптиците обещават чудесно време за плаж поне до 10 септември. Температурите на юг ще стигат 27-28 градуса, а на север - 25-26 градуса

Хотелиери пускат бонуси с безплатна нощувка, изхранването на летовниците ще се мисли на момента

Последно повикване за море - планувайте го около 6 септември и имайте предвид, че изборът от места за настаняване ще бъде сведен до минимум, съветва Марица.  В тази объркана година много хотели по Черноморието въобще не отвориха, а други пък ще побързат да затворят до края на август, защото разходите им многократно ще надвишат приходите. Отворени ще останат предимно малки семейни хотелчета, които лесно могат да напълнят базата си. Хотелиерите тази година могат да разчитат и на „помощ от горе”, защото синоптиците вещаят чудесно време за плаж поне до 10 септември. Температурите на юг ще стигат 27-28 градуса, а на север - 25-26 градуса.

Българите са на линия, но това не е достатъчно

С големия строителен бум по морето преди двайсетина години стана ясно, че Черноморието съвсем не разчита за високи обороти на родните туристи. Основна част от потока беше от чужбина. Към края на сезон 2020 тези блянове са абсолютно забравени - първо, защото много страни ни вкараха в черен списък по заболеваемост с COVID-19, и второ, защото края на август и началото на септември чужденците по правило се оттеглят, защото започва учебната година. Дори румънците, които сега са чести посетители на родното море, стягат куфарите за вкъщи най-късно в края на август. Положението досега - по последни данни спадът на чартърите на Летище Бургас е 83%, а на летище Варна - 89%. И няма никаква вероятност това да се промени на опашката на лятото.

Бонус като за последно

Цените в последната седмица на август ще паднат още, предполагат от туристическите агенции. Леко напомпване обаче може да се очаква около празничния 6 септември, когато се струпват няколко почивни дни и се предполага, че повече хора ще отскочат за последно до морето.

Появиха се и оферти 6=7, като при резервирани шест нощувки следващата е безплатна. Така една седмица в Равда за един човек със закуска и вечеря и ползване на басейн, шезлонг и чадър прави сметка от 246 лева. От хотел „Бижу” обаче имат едно наум и правят уговорката, че ако се съберат 15 гости, изхранването ще е на блок маса, при по-малко се минава на сет меню.

Най-активни в промоциите и намаленията са големите хотели по курортите. Само в един сайт за колективно пазаруване отстъпките за първата седмица на септември стигат и 40-48 процента. Така седем нощувки със закуски и вечери за един човек, настанен в двойна стая в Китен, ще струват 315 лева вместо обявените 600 лева. Най-луксозните места също правят добри отбиви от цените - 5- звездният „Мелия ермитаж” след 27 август всяка седмица намаля цените, като до 10 септември ол инклузивът е 106 лева на човек на ден, после пада на 83 лева, а най-накрая се продава за 64 лева.

От курортен комплекс „Албена” информират, че до края на септември ще има отворени хотели, но част от базите са започнали поетапно да затварят още на 10 август. „Мура”, „Малибу” и „Боряна” ще работя до средата на септември. Четири от най-луксозните бази обаче ще посрещат гости до 26 септември. Голяма част от базите и на Слънчев бряг твърдо пускат кепенци в средата на септември. През цялото лято предлагането там беше огромно и на добри цени заради отлива на чужди туристи.

Съпътстващите разходи обаче остават

Едно от най-дразнещите неща за родните туристи по Черноморието доскоро беше паркирането. Тази година проблемът по обясними причини не е толкова голям, но все пак предвидете едни 5 или 7 лева на ден за платен паркинг към хотела. За много места за настаняване услугата е безплатна, но има и такива, които тарифират и нощувката на колата. Заведенията също надали ще редактират менюто си откъм цени. Лунапарковете и атракционите за платено ползване - бич за родителския джоб, също остават непроменени за целия сезон.

Мерки, дипломация, разговори

Новият министър на туризма Марияна Николова се показа като много деен човек и ежедневно води комуникация с големите туроператори и самолетни компании. И има защо - опашката на сезона традиционно досега се ползваше от западни туристи, при това над средна възраст. Последният пробив е, че израелските туристи вече могат да почиват в България без карантина при завръщането си в родината. „По Българското Черноморие няма нито един регистриран заразен турист”, обича да повтаря министър Николова и това прави май най-добрата реклама в днешно време. Като част от мерките покрай COVID-19 беше нарочването на два хотела за карантиниране на заразени туристи за сметка на държавата. Местните обаче дадоха отпор на идеята и сега се търси ново място по Южното Черноморие. Напълно е възможно вече да няма нужда.

Малко туристи, малки цени

Касови бележки с безумни цени от ресторанти по родното Черноморие периодично взривяват недоволство в социалните мрежи. Но това са по-скоро изключения. Реалността е доста по-различна - заради по-слабия поток на туристи и срив в чартърните полети от чужбина, повечето собственици на обекти в морските курорти рязко свалиха цените за нощувки, храна и напитки. Включително и за плажните екстри като чадъри и шезлонги.

Чадър и шезлонг например в платената част на плаж "Златна рибка" до Созопол излиза 4 лева. Плажът разполага с две заведения. Цацата струва 4 лв., а пържените картофки - 3. За картофки със сирене - 3,50 лв. Българската бира пък е на 2,50 лв.

Подобна е ситуацията и с другите курорти. Несебър, който се превърна в предпочитана дестинация и преди се славеше със завишени цени, също е в категорията: бирата се харчи до 3 лева, а порция цаца - до 5. Цените на сувенирите и дрехите в многото капанчета и магазинчета също са паднали.

В Равда спокойно може да намерите ваучери за нощувки между 15 и 20 лева и то в прилични хотели или къщи за гости. Цените в заведенията са като в Пловдив, а на места и по-ниски. Голяма пица варира между 10 и 12 лева, фрапето - до 2-2,50.

Наши читатели споделиха, че дори на Слънчев бряг се вижда промяна, а обслужването е бързо и професионално.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари