Планини от български слънчоглед залежават заради вноса от Украйна

1
Притесненията на родните производителите нарастват, защото времето им за изчакване на по-добри пазарни условия изтича​
Притесненията на родните производителите нарастват, защото времето им за изчакване на по-добри пазарни условия изтича​ Снимка: БНТ

Притесненията на родните производителите нарастват, защото времето им за изчакване на по-добри пазарни условия изтича​

Стотици хиляди тонове слънчоглед са влезни в страната ни от Украйна. И то на по-ниски цени. Това твърдят българските производители на суровината. Те се оплакват, че складовете им са препълнени и не могат да си пласират продукцията.

Планина от слънчоглед залежава от месеци в склада на Ангел Вукодинов в Съединение. 700-те тона са 90 процента от добива, който земеделския производител прибрал от полето.

"Безконтролния внос по т. нар. коридори за износ на украинско зърно доведе до там, че нашите складове са пълни с продукция и ние не можем да продаваме въобще или трябва да продаваме много под себестойност", заяви пред БНТ Ангел Вукодинов.

Притесненията на родните производителите нарастват, защото времето им за изчакване на по-добри пазарни условия изтича.

"Ако не го реализираме този слънчоглед как ще си изведем успешно стопанската година до прибиране на реколтата, защото тепърва предстоят много разходи. Аз съм от 32 г. в този бранш толкова неясноти, толкова страх не съм изпитвал", каза Вукодинов.

По данни на националната асоциация на зърнопроизводителите след отварянето на коридорите за солидарност от Украйна в България е влязъл толкова слънчоглед, колкото е годишното ни производство около милион и 300 000 тона.

"Големите преработватели си ги вкараха с шлепове, с кораби, на камиони. Има материали отпреди няколко месеца, където опашки с украински камиони са наредени пред нашите маслобойни и пред нашите бази за съхранение това е основния проблем. В момента сме задръстени и няма пазар", заяви Костадин Костадинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Липсата на интерес към суровината потвърдиха и от стоковата борса, където от миналата година няма нито търсене, нито предлагане на слънчоглед.

"Изведнъж и продавачи и купувачи изпаднаха в един латентен период застой. Спряха да котират на борсата вероятно очаквайки по-добра цена във връзка с проблемите, които настъпват заради ситуацията в Украйна", каза Алесксандър Давчев, икономически анализатор.

От преработвателния бранш не отрекоха, че основните количества слънчоглед в складовете и базите у нас са внос от Украйна. А от асоциацията на зърнопроизводителите искат спешни мерки страната ни да не се превръща в буферен склад.

"Нека коридорите си стигнат до направленията, страните от Африка, които гладуват", призова Костадин Костадинов.

Освен в България затруднения на пазара на зърно изпитват и в Румъния, Полша, Чехия, Унгария. Затова производители от тези държави излизат с обща декларация до Съвета на министрите на Европейския съюз и настояват за спешни мерки за овладяване пренасищането на пазара, което сваля и цените. Контрактите на европейските стокови борси потвърждават тенденцията за спад, защото всеки следващ месец цената на слънчогледа е по ниска с по 5 евро на тон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Владимир
    Е кой те кара да купуваш от Украйна . Ти много добре знаеше че е далавера на байдън !
  • 10
    3
    СС
    Пускайте го на пазара мама ви алчни мърши дейба. Дано фалирате
  • 17
    2
    567
    Га си купувахте майбасите и фераритата ни ривахте!
  • 5
    1
    123
    Така ви се пада. Гъзолизачи проамерикански. Само фалити, пълно разоряване ще ви отрезви мозъците. Слава украине, нещастници.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари