Задава се ново поскъпване на олиото?

0
Производител: Забраната за внос на украинско зърно неминуемо ще окаже влияние на цената на олиото
Производител: Забраната за внос на украинско зърно неминуемо ще окаже влияние на цената на олиото Видео: Euronews Bulgaria

Производител: Забраната за внос на украинско зърно неминуемо ще окаже влияние на цената на олиото

"Ние сме против забраната за внос на украинско зърно понеже не са ясни целите и последиците. Те не се анализираха предварително дали тази забрана ще окаже някакъв ефект на цените на слънчогледа."

Това каза пред Euronews Bulgaria Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

"Няма да е добро влиянието на забраната. При нас вече мощностите са големи, отделно се разви още един сектор забеления слънчоглед, така че ние разчитаме и на вноса, освен на българския слънчоглед. Сключваме договори за 2-3 месеца напред. Все още не можем да добием слънчоглед от българския пазар на нормални, работещи цени. Затова се и натрупаха количества българска суровина на склад."

"Ако бъде ограничен вносът и не можем да добием слънчоглед от българския пазар, може да се наложи и спиране на производство. Ако се добие слънчоглед на непазарни цени, неминуемо това ще окаже влияние и на цената на олиото на вътрешния пазар."

Почти 90% от продукцията ни е предназначена за експорт.

Производителите на слънчоглед изчакваха по-добри цени и заради това се стигна до тази ситуация.

Принудени сме да се конкурираме с украинските и руските преработватели, но украинският слънчоглед при нас е натоварен с високи транспортни разходи.

"Не бихме могли да дадем цена, която не дава възможност да продадеш продуктите. Никой не иска да продава на загуба.

Надяваме се тази забрана да отпадне и да купуваме на нормални цени. Винаги даваме предимство на българския слънчоглед. Около 85% от стойността на олиото представлява стойността на слънчогледа."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    1
    Дгд
    Хайде давайте на българските милионери да станат милиардери. Курви скапани
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари