Пламен Стоилов отчете какво е свършил за два мандата на кметския стол

0
Кметът на Русе даде последната си пресконференция
Кметът на Русе даде последната си пресконференция

Днес, заедно със своя екип и в присъствието на представители на медиите, г-н Пламен Стоилов представи отчет за управлението на Община Русе през двата му мандата като кмет за периода 2011-2019 година.

В началото той благодари на русенци за доверието и заяви, че към настоящия момент Община Русе участва в изпълнението на проекти с европейско финансиране на стойност близо 230 милиона лева и е с най-високия бюджет в историята си.

Акцентите, които бяха представени в отчета на г-н Пламен Стоилов бяха свързани основно с резултатите от цялостното обновяване на различни обекти в града, сред които: пл. „Батенберг“, ул. „Александровска“, Музейния комплекс на града (Регионален исторически музей, Екомузей с аквариум, Къща-музей „Баба Тонка“), Регионална библиотека „Любен Каравелов“, кръговите кръстовища при ул. „Чипровци“ и ул. „Шипка“, пробивът при „Кауфланд“, който намали значително времето за пътуване на жителите на квартал „Родина“, както и ключовият бул. „Тутракан“. През първия мандат беше извършен и дълго чаканият ремонт на кръговото кръстовище при спортната зала, където има удобен и безопасен начин за пресичане на пешеходци и велосипедисти чрез модерен подлез.

Сбъднахме една десетилетна мечта на русенци –обърнахме града с лице към река Дунав“, добави още той. Бул. „Придунавски“ също се сдоби с изцяло нов облик, заедно с прилежащите му големи улици, които водят от Центъра към кея – „Баба Тонка“, „Църковна независимост“, „Славянска“ и „Райко Даскалов“. Новите пасарелки предлагат красива панорамна гледка към река Дунав, пригодени са за велосипедисти и наклонът спазва изискванията за достъпна среда. В момента се работи по изграждането на нова кейова стена, която да бъде пристан на круизни кораби, а крайбрежната ивица ще има нови алеи и зони за отдих, озеленяване, велоалеи, сцени на открито, спортни и детски площадки.

В ход е рехабилитацията на ключовите бул. "Потсдам" и на бул. "Липник", на който беше решен и дългогодишния проблем с отводняването. Стартира и дългоочакваният ремонт на Пантеона на възрожденците, чиято фасада ще бъде обновена, купола – позлатен, околните пространства – облагородени, а вътре ще има модерна мултимедийна техника. Осигурено е и безвъзмездно финансиране от ЕС за ремонта на бул. "Трети март", включващ и укрепване на Сарайския мост.

През 2018-та година стартира мащабен ремонт на близо 140 улици и тротоари (1/3 от общия им брой) в Русе, който обхваща всеки един квартал. Г-н Стоилов сподели още, че ежегодно са благоустроявани междублоковите пространства и райони в града, като са осигурени близо 1 000 нови паркоместа, монтирани са над 800 нови пейки, обновени са над 250 детски площадки и са изградени 25 нови площадки за стрийт фитнес и за фитнес на открито. Изградени са още 14 км велоалеи в рамките на първата част от проекта за интегриран градски транспорт, като към тях са добавени и още на обновените по европейски проекти улици, сред които „Чипровци“, „Славянска“, „Баба Тонка“ и „Шипка“. Наред с ежегодното зацветяване и залесяване, 500 нови дървета се засаждат само в рамките на големите инфраструктурни проекти в града.

Русе e и една от първите одобрени Общини, които участват в инициативата #WiFi4EU и вече се предлага безплатен безжичен интернет на пл. „Свобода“, пл. „Батенберг“, в Младежкия парк при Вазата и Розариума, като предстои да се обособи и при Крайбрежната алея. За русенци гости на града на разположение вече са нова панорамна площадка на „Левента“ и възвърналия красотата си Розариум в Парка на младежта.

По различни програми инвестирахме близо 19 млн. лева в обновяването на 7 детски градини и 10 училища. Преобразихме облика на учебните заведения в града ни, ремонтирахме спортните игрища и дворовете им“, заяви г-н Стоилов. Обновени са обзавеждането и е монтирано видеонаблюдение във всички детски градини на територията на община Русе. По време на управлението, бяха въведени електронния начин на плащане на такси за детски градини и детски ясли, внедрено е и приложението „Web родител“, през което родителите с персонални кодове за достъп получават информация за децата си относно такси, хранене, посещаемост и др. Беше открита и система за електронен прием в детските заведения на територията на град Русе.

Друг основен акцент от отчета - Община Русе възвърна управлението на тролейбусния транспорт. Интегрирана е модерна система за таксуване на пътниците, нови електронни табла с разписания и нови спирки. Пилотно беше въведена първата Нощна линия на града. Осигурено е безвъзмездно финансиране от ЕС за закупуването на 20 нови електробуса и 15 нови тролейбуса – климатизирани, нископодови и достъпни за хора с увреждания, което значително ще подобри комфорта и времето за придвижване на пътниците. Разработена е и нова транспортна схема за градския транспорт, осигуряваща: по-добра свързаност между центъра, кварталите и малките населени места в общината; експресни и обиколни линии с цел по-голямо удобство; по-добра структура на разписанията; по-ранни часове на започване и по-късни часове на приключване на разписанията, съобразени със смените на големите предприятия; по-голям капацитет на обслужване на пътниците.

През тази година започна да функционира и първият буферен паркинг в Русе в кв. „Дружба 3“, който разполага с 41 места и функционира на принципа „Паркирай и пътувай“ - възможност за живущите в района и гостите на града да оставят личните си автомобили на паркинга и да използват градския тролейбусен транспорт.

Осигурено е финансиране за изграждането на инсталации за сепариране и за анаеробно третиране на отпадъци – като краен продукт ще се получава биогаз и ще се намали количеството на депонираните битови отпадъци, в т.ч. на биоразградимите към 2023 г. с 52%. Беше отчетено и че близо 10 пъти е намалял броят на бездомните кучета в Русе.

По време на пресконференцията беше отделено специално внимание и на значимата обществена тема, свързана с качеството на атмосферния въздух. Община Русе прие Наредба за опазване на околната следа на територията на Община Русе именно с акцент върху това, а с финансиране по програма LIFE, 1 468 русенски домакинства ще преминат към алтернативни форми за отопление (пилотно ще бъдат тествани 80 бр. през 2020 г.) Осигурено е безвъзмездно финансиране от Оперативна програма „Околна среда“ за закупуването на екологични транспортни средства – 20 чисто нови електробуса и 15 чисто нови тролейбуса. През началото на 2020 г. ще бъдат монтирани 2 автоматични станции за мониторинг на чистотата на въздуха и са осигурени средства и за пилотното монтиране на 50 електростатични филтри на комините на сгради, в които се осъществява отопление на твърдо гориво.

За двата мандата са санирани общо 39 жилищни сгради в Русе и Мартен с общ брой живущи над 5 000 души – те вече са с подменени PVC дограми, нови топлоизолация и мазилка на всички фасади, освежени стълбищни клетки, подмяна на осветление в общите части, ремонтиране на покрив и нова мълниезащита.

В Центъра за видеонаблюдение се извършва денонощен контрол на обектите по площади, улици и подлези чрез 142 камери. На финал е инсталирането на още 300 високотехнологични камери с аналитични функции, които ще следят в реално време трафика на 30 натоварени кръстовища в Русе. Под наблюдение ще бъдат и всички обекти, които се изграждат и обновяват с европейско финансиране. Стартира модернизация на системата за улично осветление, в рамките на която се монтират 1 257 бр. нови улични осветители и 643 бр. паркови осветители. Създадена е и единна система за мониторинг и радио управление на осветлението.

Първата най-голяма инвестиция в спортната материална база на училищата за повече от 10 години в Русе беше тази в Мултифункционалната спортна зала в двора на СУЕЕ; основно са ремонтирани залите в спортен комплекс "Ялта"; обновени са залата за волейбол "Иван Ханджиев", залата по борба в СК "Локомотив", залата за тенис на маса на ул. "Щип", залата по бадминтон и много други. В ход са процедурите за изграждане на спортна зала в най-голямото русенско училище "Васил Левски"; изграждане на модерен закрит плувен комплекс, предлагащ отлични условия за тренировки и състезания с публика над 800 зрители.

Беше извършен основен ремонт на Градския стадион, който вече е с нови терен, осветление, санитарни помещения, сектор за гости и лекоатлетическа писта, която също отговаря на всички европейски стандарти.

Несъмнено като едно от най-отличителните събития за всички русенци и фенове на футбола, беше отчетен и факта, че след 25 години извън футболния елит, ФК "Дунав" се завърна в „А“ група и участва в квалификациите за Лига Европа.

Заслужено, Русе беше обявен за европейски град на спорта през 2016-а година, като бяха подпомогнати над 100 спортни събития на повече от 60 организации, институции и спортни клубове в Русе. В събитията участие взеха над 20 хиляди активни спортисти и стотици любители на спорта на възраст от 3 до 80 години, а ангажираната публика надхвърли 100 000 души. Неизменна част от визитната картичка на града ще остане и домакинстването на Световното първенство по волейбол за мъже - хиляди русенци и гости на града се насладиха на играта на едни от най-добрите отбори в света – на Бразилия, Франция, Китай, Холандия, Канада и Египет.

Културният календар беше обогатен с атрактивни събития, сред които Русенски карнавал, Уикенд туризъм, Парад на ретро автомобили, Грийн рок фест, Фестивалите на пясъчните и ледените фигури, Мажоретният фестивал, "Музика и цветове", 3D-рисунките, Мартенски музикални дни и много други. Вложените средства в култура и изкуство възлизат на 25 милиона лева и са реализирани близо 100 мащабни международни, национални и регионални художествени събития.

Програма "Знание и растеж" се утвърди като модел за насърчаване на образованието, науката, новите технологии и историята и в рамките на проектите са реализирани 407 образователни събития; подпомогнати са изявата и развитието на 493 русенски таланти в различни сфери на обществения живот с над 180 хил. лв. от фонд "Лицата на Русе". Чрез фонд „Местни инициативи“ бяха финансирани 123 проекта в областите култура и изкуство с над 600 хил. лв., в резултат на което са били проведени 358 събития с 28 хиляди активни участници. През годините бяха осигурени и над 160 хил. лв. за стипендии, еднократни парични и предметни награди за стимулиране на изявени деца в образованието, науката, изкуството и спорта.

Община Русе финансира 80 проекта за местно развитие в 13-те кметства от общината, както и в кварталите "Средна кула", "Долапите", "ДЗС" и "Образцов чифлик" на стойност над 1,5 млн. лева. Осигурени бяха и над 2 млн. лева за ремонт на уличната им мрежа. Осигурени са средствата за модернизацията на ВиК мрежата, в т.ч. и за изграждане на канализация в "Средна кула" и "Долапите".

Русе се утвърди и като Общината с най-много социални услуги в страната – 42 на брой. Заслужено, КРИБ – България я удостои със специална награда за социално-отговорна Община за 2018 г. Има и две престижни награди за Община с най-добра социална политика и за цялостен принос в развитието на социалните услуги. Изцяло беше обновен Комплекса за социални услуги за деца и семейства; успешно се предлагат и надграждат услугите Домашен социален патронаж, личен и социален асистент.

Бюджетът на Общината бележи ръст от над 65% от 2011-а година насам, а утвърдената добра финансова дисциплина, разумното бюджетиране, ефективно изпълнение на разходната част на бюджета се доказват от високите оценки от Сметната палата за годишните финансови отчети.

Водещи предприятия за последните няколко години удвоиха своето производство и продължават да го разширяват.За последните години фирми като лидера в производството на кожа за автомобилния пазар “Bader” отвориха производства тук. Градът се утвърди като автомобилен клъстер, в рамките на който работят 6 големи фирми в сферата; разработен е и двуезичен Инвестиционен профил на Община Русе, който подробно представя предимствата на града и региона като добро място за бизнес и инвестиции.

„Оставям една работеща Община с изградена стриктна финансова дисциплина, отличен вътрешен ред и екип от висококвалифицирани експерти. Всички проекти, които изпълняваме са в срок и с напълно изрядни процедури“, заяви в заключение г-н Стоилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Как да вбесите мъжа си?
Изчакайте го да изпревари с мъка 16 ТИР-а и тихо кажете, че ви се пишка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари