Пияна миска, убила двама на пътя, се отърва с условна присъда

3

Пияна млада шофьорка, убила двама мъже на пътя и ранила други двама, засега се отърва с условна присъда.

26-годишната Михаела Осева от петричкото с. Митино получи 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. Тя няма да има право да управлява автомобил 6 години. Ще трябва да плати и около 3300 лв. разноски по делото. Присъдата произнесе окръжният съд в Благоевград.

Делото срещу Осева протече по реда на съкратеното съдебно следствие в едно заседание. В залата бяха призовани всички свидетели, но подсъдимата поиска те да не се разпитват, призна вината си и поиска процесът да не протича по обичайния ред. Съдът прие това нейно желание, защото законът го позволява.

Магистратите определиха за Михаела наказание от 4,5 г. условно, но заради съкратеното следствие присъдата бе намалена с една трета.

Заради младата ѝ възраст и чисто съдебно минало бе решено да не изтърпява ефективно наказанието, а да е условно. То обаче е на първа инстанция.

Прокурорът по делото Весела Стоилова веднага изпрати протест до Софийския апелативен съд. “Настоявах за ефективно наказание. Престъпленито е тежко. Има два смъртни случая, а други двама души са със средни телесни повреди. За мен шофиране след употреба на алкохол е тежко нарушение, още повече с такива последствия. В същото време се установи, че водачката е карала и с превишена скорост”, каза пред “24 часа” прокурор Стоилова.

Тежката катастрофа стана на 29 март 2015 г. в центъра на Кресна около 6,30 ч. Михаела Осева, която е бивша Мис Социални дейности на ЮЗУ “Неофит Рилски”, била на дискотека в Сандански. Черпила се с приятели и на разсъмване тръгнала с личния си мерцедес А-170 към Благоевград. Бързала, за да не закъснее за работа като продавач в златарски магазин.

В Кресна, където ограничението на скоростта е 50 км в час , тя карала с 98 км, установила техническата експертиза.

От жп подлез от дясната страна на мерцедеса, излязъл пикап “Рено”. Автомобилът пресякъл лентата, в която се движела Осева, и успял да се включи в своята. Водачката пък вероятно не е преценила, че пикапът се е изнесъл от нейната лента, и завъртяла волана наляво. Така навлязла в насрещното и се забила челно в пикапа.

След зверския сблъсък колите изхвърчали на 30 метра

На място загинаха кметският наместник на село Влахи Кирил Петров-Графа, на 49 г., и Димитър Симов, на 59 г. Возещите се на задните седалки Георги Угринов и Георги Пандов бяха ранени.

Младата шофьорка също пострада и бе приета с порезни рани на лицето и мозъчна контузия в отделението по хирургия на МБАЛ - Благоевград. Дни по-късно бе изписана.

Георги Угринов получи гръдна травма с контузия на белите дробове, двустранен плеврит, малък пневмоторакс и дихателна недостатъчност, счупване на ключицата, счупване на първо, второ и трето ребро. Пандов пък бе с избити зъби и лицево-челюстна травма.

Първоначално бе съобщено, че Осева е карала с 1,7 промила алкохол, но кръвната проба установила 1 промил.

Ден след смъртта на двамата мъже в Кресна бе обявен ден на траур в памет на загиналите. Рано сутринта те тръгвали за работа. Петров имал голяма овцеферма в близкото с. Сливница.

Другите трима били негови работници от Кресна, които той возел всеки ден до фермата.

Нямам думи за присъдата. Онемяхме, когато чухме решението на съда.

За каква справедливост и правосъдие говорим в тази държава!”, възмути се Христина Христова, приятелка на починалия Кирил Петров.

За нея сега остава утехата, че отглежда момиченцето си Божидара, като спомен от Кирил.

Малката се появи на бял свят в средата на декември 2015 г. и се наложи майка ѝ да иска от съда да признае починалия вече Петров за неин баща.

В деня на катастрофата Христина била в началото на бременността и дори нямала определен термин.

След раждането на детето го кръстила Божидара, защото смята, че детето е Божи дар за нея след сполетялата я трагедия.

Не зная законите ли ни са несправедливи, но недоумявам как може при отнети два човешки живота, и то при шофиране в пияно състояние, да се измъкват с условна присъда. За мен това е предумишлено убийство, а не непредумишлено. Да, случват се катастрофи по пътищата поради невнимание или други обективни причини, но да се качиш зад волана след употреба на алкохол, да караш с два пъти по-висока скорост от разрешената, си е чисто предумишлено убийство”, допълни Христова.

Зарадвала се, че прокурор Стоилова веднага е внесла протест, и сега се надява по-горната инстанция да приложи цялата строгост на закона.

Казва, че каквато и присъда да получи жената, това няма да върне починалите, но се надява поне на ефективно наказание.

След като разбрала за протеста на прокуратурата, все още не е решила дали като граждански обвинител и ищец също да обжалва и да се прикрепи към прокурорския протест. Още не е мислила и за евентуален иск за обезщетение.

В сряда Михаела Осева, която е брокер на недвижими имоти, бе на работа. Каза, че няма възможност в момента да коментира присъдата си.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари