Ешерихия коли в чешмите на няколко русенски села

1
От РЗИ са издадени предписания и заповеди за спиране на експлоатацията
От РЗИ са издадени предписания и заповеди за спиране на експлоатацията

Бактерията Ешерихия коли е засечена във водата в уличните чешми на няколко русенски села, сочат данни от мониторинга на качеството, направен от Регионалната здравна инспекция между 10 и 21 юли.

Три пъти над допустимото са стойностите на ешерихия коли във водата от чешмата „Черното момиче“ в Лесопарк „Липник“ в село Николово. Там измерването е показало 345 бр. КОЕ/ml при максимална стойност от 100. Коли формите също са 345, а ентерококите са 105 пак при максимална стойност от 100. Високи стойности от бактерията са засечени в чешмите на ул. „Липник“ в село Николово и на ул. „Опълченска“, пише briagnews.bg

Стойности на ешерихия коли над допустимото са измерени и в „Турската чешма“ в село Червена вода и в чешмата на входа на Ново село. Малко по-ниски са показателите на бактерията на ул. „Васил Левски“ в село Хотанца и „Сладката чешма“ в Тетово.

Същите три чешми - в Ново село, Червена вода и Тетово, са с надвишени норми и по химически показатели. Там са измерени почти 4 пъти повече нитрати от максималното, а в Тетово са доста повече.

От РЗИ са издадени предписания и заповеди за спиране на експлоатацията на местните чешми в трите села, в които има отклонения по микробиологични показатели и много високи стойности на нитрати в питейните води. На кметовете е разпоредено да сложат забранителни табели с информация, че водата е негодна за пиене, както и да информират населението, че водата не трябва да се дава на бебета, за които вода с толкова високо съдържание на нитрати е опасна.

Издадени са предписания и до кметовете на Николово и Хотанца, в които водата от местните чешми не отговаря на изискванията по микробиологични показатели. С предписанията им е разпоредено да поставят забранителна табела на тези улични чешми и да информират населението, че водата от тях е негодна за пиене.

При консуматорите от централно водоснабдени населени места, по показателите, включени в постоянния мониторинг, са намерени ешерихия коли в питейната вода в село Мечка. Пунктът на вземане на пробата е кафене на ул. „Рила“ в селото. Специалистите са написали, че тази една проба не отговаря на Наредба 9 за качеството на водата по микробиологични показатели.

По химични показатели отклонения са засечени на други 2 места. В село Дряновец е намерен остатъчен свободен хлор над нормата. Измерени са 0,521 mg/l при допустими стойности от 0,3 до 0,4. Във водата в село Босилковци има 63,3 mg/l нитрати при максимална стойност от 50. Остатъчен свободен хлор е засечен и в село Батин и Борово.

От инспекцията е изготвено и връчено предписание до обществения воден оператор за Русенска област - „ВиК Русе” ООД, за предприемане на съответни мерки, във връзка с установените отклонения в качеството на питейната вода

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари