Пишат отсъствие на учениците с изключена камера

9
Предложението идва от синдикат “Образование” към “Подкрепа”, въпреки че това е залегнало и в сега действащия закон, но не се изпълнява
Предложението идва от синдикат “Образование” към “Подкрепа”, въпреки че това е залегнало и в сега действащия закон, но не се изпълнява Снимка: iStock

Всеки ученик, който е с изключена камера по време на е-час, трябва да има отсъствие.

Предложението идва от синдикат “Образование” към “Подкрепа”, въпреки че това е залегнало и в сега действащия закон, но не се изпълнява. Става въпрос за параграф 1, т. 29 от Закона за предучилищното и училищното образование в частта за задължително установяване на видео връзка. Той гласи: “Синхронно обучение от разстояние в електронна среда е обучение от разстояние в електронна среда, при което обучаващият и обучаемите взаимодействат в реално време, едновременно, присъствено, чрез визуален контакт през електронна платформа. В момента обаче липсва санкция при неприлагане на закона.

Какво показва статистиката?

Данни сочат, че в прогимназията и гимназията малко над 20% от учениците включват камери при виртуалния учебен час. Това е едва всеки пети от учащите. От “Образование” настояват чрез училищните правилници изрично да се задължат учениците да си включват камерите.

Около 10% от тях са “дигитално изключени от учебния процес” и причини за това са липсата на устройства и на достъп до интернет.

Без външно оценяване при малките

В позицията си синдикатът иска Националното външно оценяване след четвърти клас да бъде отменено. Специалистите подкрепят становището си с мнението на голяма част от учителите. Според тях и какъвто и да било материал за матурите след 12. клас не трябва да бъде редуциран и намаляван.

Дефицити

31% от училищата нямат свой електронен облак и не ползват електронна образователна платформа. 1/3 от училищата и досега работят чрез Shkolo, Zoom, Facebook, Viber, WhatsApp и др., което синдикатът определя като “проблем” и съветва “планирано и регламентирано да се помогне на тези училища да преодолеят дефицита”. Това можело да стане, като се регламентира преподаването през “истинска образователна платформа”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари