Пилоти обвиняват производителите на самолети, че поставят печалбата над безопасността

10
Съгласно настоящите правила, докато един пилот си почива извън пилотската кабина, друг пилот трябва да е там и да се гарантира, че двамата пилоти са дежурни през цялото време
Съгласно настоящите правила, докато един пилот си почива извън пилотската кабина, друг пилот трябва да е там и да се гарантира, че двамата пилоти са дежурни през цялото време

Съгласно настоящите правила, докато един пилот си почива извън пилотската кабина, друг пилот трябва да е там и да се гарантира, че двамата пилоти са дежурни през цялото време

Новата технология за автоматизация, налагана от производителите на самолети, ще повиши печалбите за сметка на безопасността.

Това заяви ръководителят на европейския синдикат на пилотите, като същевременно разкритикува регулатора на авиацията в ЕС, че е прекалено близък с бизнеса.

Производителите на самолети отхвърлиха твърденията и заявиха, че технологията за автоматизация може да „изиграе решаваща роля“ за безопасността на въздухоплаването.

Президентът на Европейската асоциация на пилотите, Отян де Брюйн, каза, че неотдавнашният инцидент, при който част от вратата на самолет Boeing 737 Мах беше изхвърлена по време на полет, е симптоматичен, че „печалбите стоят пред безопасността“.

В този случай не сме загрижени само за счупената врата, а счупената култура, от което най-много се страхуваме“, каза той, цитиран от Euractiv.

Попитан за коментарите на ръководителя на синдиката, говорител на Boeing насочи медията към изявленията, направени от главния изпълнителен директор Дейв Калхун , в които той повтори ангажимента на компанията за безопасност и плановете за засилване на качеството.

Airbus настоява за полети с един пилот

Това предполагаемо съсредоточаване върху „търговските интереси пред безопасността“ не се ограничава инцидента с Boeing, посочи Де Брюйн, като се прицели в европейския Airbus, който е най-големият производител на самолети в света.

Ръководителят на профсъюза осъди натиска на Airbus избрани самолети, като А350, да бъдат сертифицирани за операции с един пилот.

Базираният в Тулуза производител на самолети понастоящем работи с регулаторите на ЕС, за да позволят на пилотите да летят сами за части от полета, различни от излитане и кацане, като технологията за автоматизация по същество ес явява като втори пилот.

Така наречените „операции с намален екипаж“ биха позволили на авиокомпаниите да управляват самолети само с двама пилоти, а не с трима по време на полети на дълги разстояния.

Съгласно настоящите правила, докато един пилот си почива извън пилотската кабина, друг пилот трябва да е там, за да се гарантира, че през цялото време има дежурен.

Компанията Airbus вярва, че технологията ѝ е достатъчно усъвършенствана, за да позволи на един пилот да управлява операциите сам на определени етапи от полета.

Очаква се такива самостоятелни операции да бъдат ограничени до опитни пилоти, които са преминали медицински тестове, доказващи тяхната годност. Предвижда се също така технологията да бъде за избрани усъвършенствани самолети.

За Де Брюйн наличието на по-малко от двама пилоти е „немислимо дори с най-сложната налична в момента технология“.

Нашите процедури, начинът, по който си сътрудничим, начинът, по който ние като пилоти се проверяваме, е причината, поради която сега имаме толкова високо ниво на безопасност“, каза той. „Премахването на една част напълно променя цялата система.

Шефът на профсъюза също така предупреди, че технологията понякога се проваля, оставяйки пилотите да поемат управлението.

Сегашната автоматизация вече създава предизвикателства и от време на време се изисква пилотът да управлява и да смекчава възникващите проблеми“, каза той.

Като намалите броя на пилотите, вие намалявате шансовете на тези пилоти да разрешат технологични повреди.“, обясни той.

Помолен за отговора на обвиненията на Де Брюйн, говорител на компанията каза пред Euractiv, че „Airbus винагидейства безопасно“.

Ангажираме се с въвеждането на нови решения, които ще продължат да подпомагат екипажите и да предоставят повишени нива на безопасност“, добави говорителят.

Airbus подчерта, че пилотите ще останат в сърцето на операциите, като автоматизацията играе „ключова роля, като им помага в пилотската кабина и намалява натоварването“.

ЕС преглежда предложенията

Агенцията на ЕС за авиационна безопасност в момента преглежда предложенията за намален брой операции на екипажа.

Агенцията за безопасност изключи полети с един пилот преди 2030 г. поради технологична незрялост, въпреки че се обмисляха операции с един пилот до 2027 г.

От агенцията заявиха пред EURACTIV, че производителите „ще трябва да докажат, че нивата на безопасност са поне толкова високи, колкото при настоящите операции с двама пилоти, за да получат сертификат“ и че „основното съображение е, че безопасността не трябва да бъде компрометирана“, което „отменя всички крайни срокове или целеви дати“.

Де Брюйн разкритикува агенцията, че твърде бързо приема исканията на Airbus.

Агенцията очевидно прави всичко възможно, за да ускори сертифицирането и създаването на правила“, каза той.

Запитан дали твърди, че Агенцията на ЕС за авиационна безопасност е станала твърде близка с производителите на самолети, за да прави наистина независими преценки, Де Брюйн отговори „твърдо да“.

В отговор агенцията подчерта, че работят с широк кръг от заинтересовани страни и че сътрудничеството с индустрията „се провежда на принципите на прозрачност и представителност“.

Агенцията е обвързана от много строг етичен кодекс и ние отхвърляме всякакви инсинуации за прекалено тясна връзка с производителите на самолети и авиокомпаниите, тъй като нямат фактическо основание“, заяви говорител на агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари