Пикът на падащите звезди е тази нощ!

0
Пикът на падащите звезди е тази нощ!

Тази нощ се очаква да бъде максимумът на метеорния дъжд от потока Персеиди, припомня Дневник. Той се образува поради преминаването на Земята покрай опашката на кометата Суифт-Тътъл. По време на кулминацията в небето може да са видими средно около 40 падащи звезди на час. Обикновено най-голямата активност е видима от Северното полукълбо в часовете преди изгрева.

Освен като Персеиди метеорният поток е известен и като "Сълзите на св. Лаврентий". Името идва от съвпадението на празника на светеца с явлението.

Макар и един от най-активните, потокът на Персеидите не е съвсем лесно видим в градски условия поради светлините. Най-добра гледка към явлението може да се открие нависоко сред природата. Търпението също е добър съюзник, защото често падащите звезди "идват" на вълни с известни прекъсвания помежду им, а не са постоянен "порой" от небесни тела.

Тази година известен проблем може да бъде и Супер Луната, която е малко по-ярка от обикновено. Тя може да "скрие" някои от по-малките метеори. Все пак те ще са видими в различни посоки из целия небосклон. При проследяване на траекторията им обаче ще може да се види, че те идват от района на съзвездието Персей.

Ако нямате възможност да проследите събитието с очите си, ще може да го направите с помощта на организации като NASA. Космическата агенция ще излъчва явлението на живо заедно с чат с нейни учени. Видеото ще започне в 3:30 ч. българско време.

Източник: ДЕНВНИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари