Пийте поне едно кафе на ден за здрави бъбреци

0
Най-нисък риск се наблюдава в групата участници, които приемат по две до три чаши кафе на ден
Най-нисък риск се наблюдава в групата участници, които приемат по две до три чаши кафе на ден Снимка: Getty Images

Най-нисък риск се наблюдава в групата участници, които приемат по две до три чаши кафе на ден

Скорошно проучване на изследователи от Johns Hopkins Medicine е разкрило, че консумацията на поне една чаша кафе на ден може да намали риска от остро увреждане на бъбреците.

Констатациите, публикувани в сп. Kidney International Reports, показват, че хората, които пият каквото и да е количество кафе, всеки ден, имат 15% по-нисък риск от развитие на остро бъбречно увреждане, пише Puls.bg.

Най-нисък риск се наблюдава в групата участници, които приемат по две до три чаши кафе на ден - 22%-23% по-нисък риск.

Редовният прием на кафе е свързан с превенцията на хронични и дегенеративни заболявания, включително диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и чернодробни заболявания, поясняват изследователите.

Сега е известно, че сред другите ползи за здравето от кофеина е и намаляването на риска от остро бъбречно увреждане.

Острото бъбречно увреждане, както е описано от Националната бъбречна фондация, е внезапен епизод на бъбречна недостатъчност или увреждане на бъбреците, което настъпва в рамките на няколко часа или няколко дни.

Това кара отпадъчните продукти да се натрупват в кръвта, което затруднява функцията на бъбреците да поддържат правилния баланс на течностите в тялото.

Симптомите на острото бъбречно увреждане се различават в зависимост от причините и могат да включват:

  • Отделяне на твърде малко количество урина;
  • Подуване на краката и глезените;
  • Оток около очите;
  • Умора;
  • Недостиг на въздух;
  • Объркване;
  • Гадене;
  • Болка в гърдите;
  • В тежки случаи - гърчове или кома.

Използвайки данни от проучването за риска от атеросклероза сред населението, изследването се е провело с участието на 14 207 възрастни, на средна средна възраст 54 години в периода между 1987 и 1989 г.

Участниците са били анкетирани седем пъти за период от 2 години за броя на чашите кафе от 8 унции, които са консумирали на ден: нула, една, две до три или повече от три.

През периода на изследването са били регистрирани 1694 случая на остро бъбречно увреждане.

При отчитане на демографските характеристики, социално-икономическия статус, влиянието на начина на живот и хранителните фактори, се е установило, че има 15% по-нисък риск от развитие на остро бъбречно увреждане при участниците, които консумират каквото и да е количество кафе, спрямо тези, които не консумират кафе.

Когато се съблюдават и други фактори - като кръвно налягане, индекс на телесна маса, диабет, употреба на антихипертензивни лекарства и бъбречна функция - хората, които пият кафе, имат 11% по-нисък риск от развитие на остро бъбречно увреждане в сравнение с тези, които не приемат никакво кафе.

Причината за въздействието на кафето върху риска от остро бъбречно увреждане може да се дължи както на биологично активните съединения, комбинирани с кофеина, така и на факта, че самият кофеин подобрява перфузията и използването на кислород в бъбреците.

Добрата бъбречна функция и толерантност към остро бъбречно увреждане – зависят от стабилно кръвоснабдяването и набавянето на кислород.

Необходими са повече изследвания, за да се определят възможните защитни свойства на консумацията на кафе за бъбреците, особено на клетъчно ниво.

Кофеинът инхибира производството на молекули, които причиняват химически дисбаланс и използването на твърде много кислород в бъбреците.

Учените отбелязват, че добавките към кафето като мляко, сметана, захар или подсладители също могат да повлияят на рисковете от остро бъбречно увреждане и да наложат допълнителни изследвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари