Пие ли коалата вода?

2
Този въпрос отдавна е загадка за учените, които до скоро смятаха, че животните не пият или пият само от време на време
Този въпрос отдавна е загадка за учените, които до скоро смятаха, че животните не пият или пият само от време на време

Учените са разгадали дългогодишна загадка, свързана с поведението на коалата и по-точно как живеещите по дърветата обитатели на Австралия пият вода, за да оцелеят.

Ново проучване описва за първи път поведението на коалите в дивата природа, когато пие. Учените установили, че те облизват водата, която се стича по гладката повърхност на стволовете на дърветата по време на валежи, а не разчитат само на съдържащата се в листата вода, пише „Сабах“, предава БГНЕС.

Според изследователите, наблюденията на животните в дивата природа са важни, за да се установи какво е нормално и кое е необичайно за тях и от какво се нуждаят животните. „Ако ги наблюдаваме внимателно, те ще ни кажат”, заяви Валентина Мела от университета в Сидни.

Коалите, въпреки често срещаното схващане, не са мечки и прекарват по-голямата част от живота си високо в евкалиптовите дървета. Диетата им обикновено включва 500 до 800 грама евкалиптови листа на ден .

Смята се, че думата „коала“ означава „не пия“ на един от езиците на австралийските аборигени.

Въпросът дали коалите пият вода отдавна е загадка за учените, които до скоро смятаха, че животните не пият или пият само от време на време. Непиенето на вода се смята за необичайно и обикновено се дължи на болестно състояние или на силен топлинен стрес.

Смята се, че коалите си набавят по-голямата част от необходимата им вода от листата, с които се хранят, или пият неволно вода, когато ядат мокри от дъжд или росата листа.

Те спят по около 20 часа на ден, за да пестят енергия, тъй като хранителните им навици изискват много енергия за храносмилане.

Коалите са нощни животни и са активни само през нощта. Те живеят по дърветата и разчитат на тях за храна, подслон, а както стана ясно, и за набавяне на вода.

На практика коалите прекарват 98% от живота си върху дървета и слизат на земята единствено, когато си търсят друго дърво с повече храна или половинка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари