Пхенян отново е задействал ядрен реактор

0
Това съобщи Международната агенция за атомна енергия
Това съобщи Международната агенция за атомна енергия Снимка: БТА

Северна Корея изглежда отново е пуснала в действие в ядрения комплекс Йонбьон реактора си, произвеждащ плутоний

Това съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и изрази загриженост във връзка с тази информация, предаде Франс прес, цитирана от DarikNews

"От началото на юли има признаци, включително източване на вода от охладителната система, сочещи, че реакторът работи", заяви МААЕ в годишния си доклад, разпространен в петък.

Смята се, че реакторът в Йонбьон е спрян през декември 2018 г. Евентуалното задействане на този реактор с мощност пет мегавата може да означава, че Пхенян продължава да работи по ядрената си програма, очевидно нарушавайки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Работи и лабораторията за отделяне на плутоний от отработеното ядрено гориво, разположена край обекта - още един признак, че реакторът е в действие, посочва МААЕ, цитирана от ТАСС.

Според "Уолстрийт джърнъл" експерти от МААЕ смятат, че тази дейност може да помогне на КНДР в производството на нови ядрени оръжия.

Бъдещето на този ядрен комплекс предизвика разногласия по време на втората среща между лидера на КНДР Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп през 2019 г. в Ханой, която приключи с неуспех.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари