Петков: Надявам се шефът на КЕВР и всички с изтекъл мандат там да бъдат подменени

1
Премиерът допусна предсрочно прекратяване на мораториума
Премиерът допусна предсрочно прекратяване на мораториума Снимка: Кадър NOVA

Този орган не си върши работата, както трябва, каза премиерът в първото си интервю за годината

Премиерът Кирил Петков смята, че енергийният регулатор КЕВР не си върши работата както трябва. Твърдението той направи в интервю пред Нова ТВ - първото му за тази година. Той предупреди, че трябва да се внимава взетите мерки срещу увеличението на цените на тока да не изкривят пазара и, в тази връзка, допусна, че наложеният от Народното събрание мораториум може да бъде предсрочно прекратен.

Петков заяви, че е бил неприятно изненадан от увеличението на газа. "Аз нямам правото да махам никого. Това зависи от Народното събрание, но се надявам още през януари да видим тази промяна. Ще е една добра стъпка в правилната посока. Не искам такъв тип традиции с изненадващи решения да продължават. Не съм разговарял с председателя на КЕВР Иван Иванов. Надявам се парламентът да влезе бързо в своите правомощия. И когато на някой му е изтекъл мандатът, да бъде подменен с човек, който има професионалните качества и мотивация да бъде загрижен за крайния потребител", посочи Петков.

"Като се заклехме като правителство и същия ден КЕВР увеличи цената на тока и трябваше да влезем в мораториум, имах колебания дали е било преднамерено, но с второто решение сега, на 1 януари с увеличение цената на газа, доста ясно показва, че този орган не си върши работата, както трябва. Неговата цел е да защитава публичния интерес, да се съобразява с пазара, но и да измисли най-добрия начин крайните потребите да са защитени, а това тяхно решение не показа това.Това решение не беше обсъдено с мен, беше на затворено заседание и ме изненада, особено фактът, че ще е 30 процента. Това, което видях с това решение, видях ниво на преднамереност", допълни премиерът.

Той напомни, че правителството му е взело решение да увеличи до 1.5 млрд. лв. бюджета за енергийни помощи. "Това е голяма помощ, но тук трябва да се каже и друго - това е преразпределяне. Трябва да се внимава, за да не се изкриви пазарът", предупреди Петков. И допусна, че мораториумът върху тока да бъде предсрочно прекратен преди изтичането му в края на март т.г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари