Петков и Василев: Ако ДПС и ГЕРБ признаят за корупцията, може да работим заедно

2
Разговаряли са със 7 малки партии за мандатоносител
Разговаряли са със 7 малки партии за мандатоносител Снимка: Кадър bTV

Създателите на „Продължаваме промяната“ допълниха, че амбицията им е да има 121 души в следващия парламент, с които да работят

Амбицията, която имаме е в следващото Народно събрание да има 121 човека, с които да работим, така че в следващия парламент да не видим това, което видяхме в миналия, а да има стъпка напред“. 

Това заявиха ексклузивно в „120 минути“ създателите на новия политически проект „Продължаваме промяната“ – бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Двамата допуснаха да работят дори с ДПС и ГЕРБ, стига да признаят за корупционния модел на управление през последните години.

Има хора от цялата палитра. Не трябва да се делим на ляво и дясно, на почтени и непочтени хора. В следващия парламент нашата обща задача е да има 121 човека, с които можем да работим“, допълни той.

По думите им целта е да има нулева корупция и спиране на кражбите. „Ако има смислен план, най-разнообразни хора могат да се обединят и да го подкрепят. Видях го с бюджета, мина актуализацията без депутат от служебния кабинет. Истината е, че от почти всички политически сили на бюджетна комисия имаше конструктивни предложения“, допълни Василев. 

Търси се... партия / Търси (ли) се месия 

Двамата обясниха, че до момента са разговаряли със седем малки партии, които да бъдат мандатоносител на проекта им. Имат две условия – да не искат пари и да нямат предложения за листите. 

Относно кандидатите за депутати от техния проект, те трябва да отговарят на следните критерии:

  • Да подпишат договор за почтеност (да покажат финансовия си баланс);
  • Да има добра кариера извън политиката;
  • Името му да не е замесено в скандали;
  • Да не е бил в повече от една партия; 

Петков увери, че всички кандидати ще бъдат щателно проверени.

Когато предложението е такова: „Повярвайте ни, подкрепете ни, видяхте какво можем. Бъдете част от промяната“. Има много партии, които казват: „Не, не – това не е за нас“. Но има няколко партии, които казаха: „Ами, да, ние сме готови да сме част от промяната“, обясни Петков. 

Относно срещата с лидера на „Екогласност“ Емил Георгиев, Петков заяви: „Моят баща едно време беше част от „Екогласност“. Той беше от хората, които правеха живите вериги около Народното събрание. В моята глава брандът „Екогласност“ беше бранд на промяната“ и когато мой приятел каза: „Срещни се с тях“, аз се сетих за баща ми“.

Те обясниха, че до дни ще стане ясно името на партията мандатоносител, като отбелязаха, че това не е ПП МИР.

Асен Василев: Срещу Румен Спецов имаше заплахи, намесиха се ДАНС и международните служби

(Не)възможни коалиции 

На въпрос биха ли работили с ДПС, Василев заяви: „Ако ДПС кажат: „Да, „Магнитски“ е истинското изражение на това, което се случва в България. Да, г-н Пеевски наистина е просрочил няколко закона. Да, има лоши практики и корупция, и ние сме готови да се откажем от този начин на правене на бизнес и политика“. Тогава – може би“. 

По думите на Петков същото важи и за ГЕРБ. „Ако ГЕРБ кажат: „Направихме огромна грешка, като сложихме 630 млн. лв. без обществени поръчки“. Ако кажат:Съжаляваме, че нямахме дори строителни разрешения за язовирите“. Ако кажат: „Беше неправилно да похарчим 190 млн. лв., за да направим Правителствен комплекс“. (…) Тогава – защо не“, допълни Петков.

Бившият служебен министър на икономиката допълни, че от десния спектър вижда много съмишленици и би работил с тях. Допусна, че би работил още с хора от „Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП, спомена и Мика Зайкова от „Има такъв народ". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В странен свят живеем!
Жени теглят кредит за пластични операции, за да впечатлят мъже, изтеглили кредит за кола.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари