Пети ден изтича амоняк от дерайлиралите край Пирот цистерни

0
Водите на река Нишава сменят цвета си
Водите на река Нишава сменят цвета си Снимка: БГНЕС / архив

Водите на река Нишава сменят цвета си

Водите на река Нишава на места се оцветяват от амоняка, който изтича от една от 4-те дерайлирали цистерни след ЖП катастрофата при Пирот. Жителите на близките населени места, а дори и тези в Бела паланка и за Ниш, се притесняват дали водата ще е годна за употреба. Това каза тази сутрин журналистът от онлайн портал в Пирот Ненад Паунович, предава БНР.

Пети ден от една от дерайлиралите цистерни продължава да изтича амоняк, като той се излива в река Нишава. Властите обявиха, че това не създава екологични проблеми, но посъветваха водата от собствени водоизточници по поречието на Нишава да не се употребява.

На мястото и в участъка на катастрофата са разследващи органи и експерти, които изясняват причините, довели до катастрофата с 21 цистерни амоняк, произведен в Девня, България, които е трябвало да бъдат доставени на завода за изкуствени торове в град Шабац, Сърбия.

Най-вероятно причините са в трагичното състояние на железния път от Цабиробд до Ниш. Изтеглянето на незасегнатите при катастрофата цистерни за към Ниш и Пирот още не започва, то ще отнеме около 15 дни, коментират експерти.

Ще трябва да бъдат докарани 4 нови цистерни, за да се прехвърли амонякът от дерайлиралите. От 15 часа сръбско време вчера е пусната магистралата, Коридор-10, до Ниш и вече няма струване и колони от МПС в двете направления.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари