Петър Витанов: Все повече хора в Европа знаят, че управлението ни е корумпирано, антиевропейско и неприемливо

2
След 8 дни предстои и дебат в пленарна зала в Европейския парламент, който ще завърши с резолюция за ситуацията в България, коментира той
След 8 дни предстои и дебат в пленарна зала в Европейския парламент, който ще завърши с резолюция за ситуацията в България, коментира той

"След 8 дни предстои и дебат в пленарна зала в Европейския парламент, който ще завърши с резолюция за ситуацията в България“, коментира той

Първо е необходима контекстна оценка на политическата ситуация в Европа, защото само плътният контекст и средата могат да дадат обяснение за всички последващи европейски политики. На второ място е самата отчетна част на членовете на българската делегация, погледната не индивидуално, а представена в контекста на предизборната платформа на нашата партия от 2019 г.“

Това каза евродепутатът и ръководител на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в изказването си по повод отчета за дейността на делегацията на българските социалисти в ЕП, по време на 50-ия конгрес на БСП. Витанов постави акцент върху щетите, нанесени от десетилетното дясно управление в Европа, довело по думите му до социално разцепление, липса на перспектива и справедливост.

Избухването на коронакризата доведе до изцяло преосмисляне на европейските политики, защото тя имаше много и разнопосочни отражения, едно от които свързано с функционирането на европейските институции. Засегна се дебата и за здравеопазването, дали то е стока или право“, обясни делегатът. Витанов засегна и темата за солидарността като основополагащ принцип на създаването на ЕС, като спомена за предложението от 540 милиарда евро на еврокомисари за подпомагане на малки и средни предприятия, държави, правителства и хора.

Опазването на правовата държава и на върховенството на закона беше един от основните ни приоритети. Тук ще подчертая и нашето участие в привличането на подкрепа за исканията на хората, и за исканията на протестиращите в България. Още през месец юни изпратихме писмо до Урсула фон дер Лайен, в което описахме събитията в България с призив за незабавна реакция. След това изпратихме писмо до Европейската комисия, в което настоявахме за мнение по отношение на липсата на антикорупционни реформи в страната“, заяви евродепутатът. Витанов обясни, че след отговора на българските граждани става ясно, че правителството на ГЕРБ ни заблуждава.

Делегатът обясни и за изслушванията в подкомисията по мониторинг, където е отправена критика по отношение на правителството, както и за изслушването в комисията по граждански права. „Хората, които протестираха, получиха тази очаквана подкрепа от всички проевропейски политически семейства. След 8 дни предстои и дебат в пленарна зала в Европейския парламент, който ще завърши с резолюция за ситуацията в България“, коментира той.

По думите му в програмата на Европейската комисия попадат много от важните цели на социалистите, като европейския механизъм за минимална работна, както и за помощ при безработица .

Групата на социалистите разработи свой план за собствени ресурси, който да позволи независима политика на ЕС, и който да позволи финансирането на новите програми, които са крайно належащи в следствие на коронакризата. Такива примери са въвеждането на данък върху транзакциите и данъчно облагане върху големите дигитални и транснационални гиганти като “Google“ и “Apple“.

Третото направление, което Витанов коментира, е за дейността на делегацията, свързана с партията. „За нас отношенията с ръководството на БСП и ПГ са изключително важни, но не по-малко важна е и връзката ни с регионите. Затова се стремим да участваме в партийния живот по места не само по време на избори“, обясни той.

Истината за това корумпирано и антиевропейско неприемливо управление става все по-известна на все по-широк кръг от хора в Европа и ние имаме нашия принос за това. Вложихме много усилия и се чувствам удовлетворен, че успяхме да получим много силна подкрепа от колегите ни в Европейския парламент“, заключи Витанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари