Петър Витанов: Управляващите досега неглижираха ползите от река Дунав

1
Виждат в нея по-скоро бреме и рискове, а не възможности - икономически, туристически и транспортни, заяви евродепутатът
Виждат в нея по-скоро бреме и рискове, а не възможности - икономически, туристически и транспортни, заяви евродепутатът Видео: Русе Медиа

Виждат в нея по-скоро бреме и рискове, а не възможности - икономически, туристически и транспортни

Петър Витанов е ръководител на делегацията на БСП в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на Националния съвет на БСП. Той бе в Русе за участие в българо-румънската конференция, посветена на възможностите и предизвикателствата пред икономическото възстановяване на граничните региони, в контекста на плановете за възстановяване и устойчивост на България и Румъния.

Представяме ви интервю на Русе Медиа с евродепутата:

-Г-н Витанов, какви са очакванията за реализиране на трансгранични проекти чрез плана за възстановяване?

-Европейската комисия има два месеца, в които да одобри или да върне плана със забележки, после един месец Съветът. В крайна сметка се надявам до два месеца да имаме положително решение за българския план, което да даде възможност за получаване на едни 13 % авансови средства, които да влязат директно в българската икономика, защото виждате, че всеки има нужда от свежи средства. Искам да благодаря на Сергей Станишев за днешното събитие, който беше мост между представителите на българската и румънската законодателни власти, за да създаде възможност за изграждане на едно положително сътрудничество и в крайна сметка това е лабораторията и инкубаторът, в които се раждат идеите. Да, ЕС създава рамката, има възможности за трансгранично сътрудничество, има възможности покрай плана за усвояване и за реализиране на хубави проекти, които да бъдат взаимно изгодни както за българската, така и за румънската страна. 

-Нещата като че ли не се случват достатъчно бързо. Защо?

-Смятам, че това се дължеше до голяма степен на неглижирането от предишните управляващи на възможностите, които реката предоставя. Защото тя минава през 10-ина държави и съм виждал какви ползи - икономически, туристически, транспортни, дава река Дунав. За съжаление обаче българските управляващи виждат в реката по-скоро бреме и рискове, а не възможности. Сега се надявам да имаме нов тип управление, което да знае как да управлява възможностите, които тази река предоставя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари