Пещерни рисунки шокираха археолозите

1
Ново проучване показва, че нашите предци са рисували по целия свят преди 40 000 години
Ново проучване показва, че нашите предци са рисували по целия свят преди 40 000 години Видео: nature video

Скални рисунки, открити в древна пещера в Индонезия, са толкова стари, колкото известните праисторически рисунки в Европа.

Ново проучване показва, че нашите предци са рисували по целия свят преди 40 000 години.

Това откритие загатва, че човечеството е развило изкуство и творчество, доста по-рано отколкото учените предполагаха доскоро.

Археолозите са изчислили, че дузина отпечатъци на ръце във вишнево червено и две прецизни рисунки на животно, приличащо на прасе и елен, датират от около 35 000 до 40 000 години.

Изследването е базирано на нивата на разпад на елемента уран.

Това поставя рисунките, намерени в Сулавеси (в югоизточната част на остров Борнео), в приблизително същия времеви период като рисунките открити в Испания и в известните пещери във Франция.

Един от тези новооткрити отпечатъци на ръце в Индонезия датира поне от 39 000 години. Това го прави най-старият отпечатък на ръка, известен на науката, според скорошно проучване, публикувано в списание “Природа” (Nature).

Повече от 100 пещерни рисунки са открити в Индонезия от 1950 г. до сега. През 2011 г. учени откриват скални разкрития върху рисунки наричани “скални пуканки”.

Тези разкрития, представляващи минерални наноси, правят възможно използването на нова технология за датиране, която се базира на разпада на елемента уран и така се установява възрастта на рисунките.

Учените подложили на анализ “скалните пуканки”, които са се образували върху рисунките на ръце, за да установят тяхната минимална възраст. Оказало се че те са на около 40 000 години.

“Това беше напълно неочаквано,” спомня си ръководителят на изследването Максим Ауберт, археолог и геохимик в университета “Грифин” в Австралия.

Наблюдавайки рисунките, детайлите на рисунката с животното са наистина добре направени, казва Ауберт в телефонно интервю от Джакарта.

“Когато осъзнаеш, че това е рисувано преди 40 000 години, е наистина удивително.”

Палеонтропологът Джон Шиа от университета “Стони Брук” в Ню Йорк, който не е бил част от екипа-изследователи, признава, че това е важно откритие, което променя схващанията на науката за праисторическите хора и изкуство.

“Преди това откритие, експертите подкрепяха идеята, че изобразителното изкуство се е формирало най-рано в Европа”, казва Ауберт.

Да се знае кога се е зародило изкуството е важно, защото “това до голяма степен ни определя и разграничава като специален вид на тази планета”, добавя той.

Шиа казва в имейл:

“Доста от съвременните хора биха се затруднили да нарисуват същите тези картини, а тези хора, рисували в индонезийските пещери, може дори да са ни превъзхождали в това отношение.”

Източник: falun.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари