Пещери край Русе са превърнати в незаконни складове

0
Пещери край Русе са превърнати в незаконни складове
Снимка: БГНЕС

Неизвестни предприемачи обсебват незаконно пещери край река Русенски Лом, съобщиха от общинската управа.

Посегателството върху природното богатство е открито наскоро при проверка за незаконно строителство край реката. По левия бряг в землището на квартал "Средна кула" общинари се натъкнали на пещера със заключена метална врата и изграден зид, пише "Труд".

За други две пещери край село Басарбово се предполага, че ги ползва като складове военен завод. Трета пък е превърната в убежище на ловна дружинка.

Практиката пещери да се "приватизират" по този начин продължава от години. По-предприемчивите хора се възползват от липсата на контрол. Местата са диви, непроходими, което улеснява самонастаняването.

В община Иваново край рибарското селище на с. Мечка открай време също има залостена пещера с желязна врата с катинар. Местните хора си спомнят, че техен съселянин опитал да отглежда гъби вътре, но бизнесът не му потръгнал и той се отказал. "Настаняването" в пещери нарушава и Закона за устройство на територията, обясниха общински юристи.

Нелегално вдигнати постройки има не само покрай Русенски Лом, но и зад Корабостроителница-Русе. За нито една няма издадено строително разрешение, а т.нар. собственици са неясни. Три бараки се обитават от бедни семейства с малки деца. За да се съборят, общината трябва да им осигури жилища.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари