Персийският епос „Шахнаме: Сказание за Зал“ ще гостува в Русе

0
Спектакълът е една от най-красивите любовни истории от древен Иран и ще бъде представен в Русе на 29 май
Спектакълът е една от най-красивите любовни истории от древен Иран и ще бъде представен в Русе на 29 май

Спектакълът е една от най-красивите любовни истории от древен Иран и ще бъде представен в Русе на 29 май

Спектакълът „Шахнаме: Сказание за Зал“ тръгва на национално турне. Първата дата е тази неделя, 23 април в софийската „Топлоцентрала“, съобщават организаторите.

Те припомнят, че представлението по древния персийски епос на Фердоуси „Шахнаме“ или „Книга на царете“ е една от най-красивите любовни истории от древен Иран, в която принц Зал, отхвърлен от баща си, отгледан от митичната птица, по-късно реабилитиран се влюбва в индийска принцеса и е принуден да се бори за любовта си като преодолява редица политически препятствия.

Следващите гостувания са в Кърджали - 27 април, Смолян - 28 април, Русе - 29 май, Бургас - 8 юни, Велико Търново - 9 юни, и Стара Загора - 13 юли. През есента следват Пловдив и Хасково, както и още две представления в София.

Актьорът Север Иванов се върна специално за спектакъла след шестмесечна специализация от Ню Йорк, разказват организаторите. Той играе централната роля на Зал и си пратнира с Ралица Стоянова. В една от главните роли се превъплъщава и Велислав Павлов.

„Едно от най-хубавите неща на турнетата е възможността за среща с публиката, въпросите, емоциите, споделеността. В градовете в страната ще има и бонус - изложба, организирана от Ирански културен център на традиционни занаяти и картини, която може да бъде разгледана преди и след спектакъла“, допълват организаторите.

Преводът на „Шахнаме: Сказание за Зал“ е на Йордан Милев, режисьор и сценична версия - Елена Панайотова, композитор - Николай Иванов (група „Ом“), художник - Юлиян Табаков, хореограф - Росен Михайлов, музика на живо - Марина Великова („Ом“).

Участват още Добрин Досев, Жана Рашева, Васил Ряхов, Росен Михайлов и студентите по актьорско майсторство от НБУ - Веси Методиева, Габриела Ганчева, Йоана Сиракова, Мария Игнатова, Никол Милевска, Михаил Иванов, Никола Куцев, Тони Николов, Павел Събев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари