Пернишки здравеняк отвлякъл атентатора от Франция

0
Мохамед Атти, който взриви Париж, бил в България през 2002 г.
Мохамед Атти, който взриви Париж, бил в България през 2002 г.

Родният кримигерой Янко Ваташки, който лежа 8,5 години в затвора за отвличане на арабина от Йордания Мохамед Атти, е на път да стане международен герой, след като стана ясно, че именно чужденецът, който навремето бе отвлечен от Янко Страшилището, е един от атентаторите в Париж. В момента Ваташки пак е зад решетките заради рекет.

„Всеки ден" научи, че арабинът, който през 2002 г. бе похитен от пернишкия здравеняк, е с липсващи пръсти, защото участвал и в други атаки в Европа. Той е обучен в Ислямска държава на тероризъм точно след като уж е бил освободен от Янко Ваташки. В България пък Атти се е занимавал с дрога. Янко Ваташки пред медията ни скромно отрича да е отвличал терориста. В същото време стана ясно и от френските власти, че двама от атентаторите в Париж са минали през Гърция на път за Европа. По информация и на източници от нашите служби е възможно един от тях да е пресякъл границата на България и оттам да се е отправил към Сърбия.

„За първи път видях арабина Мохамед Атти в Софийския градски съд, когато талибанът беше дошъл да търси справедливост и стоеше изправен в залата. Запомних думите на съдията, който с голямо съчувствие се обърна към него и му каза: „Седнете, г-н Атти. Вие видимо сте много изстрадал от случилото ви се". Питат ме истина ли е, че арабинът, за когото ми дадоха седем години, бил един от терористите във Франция? На всички отговарям, че не е истина, защото за този терорист не ми дадоха 7, а осем и половина", казва с ирония пред „Всеки ден" Янко Ваташки.

Той е категоричен, че е бил въвлечен в цялата история, без да е пряк участник. „Получих обаждане от непознат номер. Беше бивш до тогавашния момент мой приятел, който ми каза: „Колега, отвлякохме арабина". Замислих се първоначално за какъв арабин говори. Попитах го какъв е този номер, от който ми звъни. Каза: „Това е телефонът на арабина, че на моя му падна батерията". Прецених, че се набърквам в нещо ненужно, което не искам, и му отговорих: „Тъп боксьор, от какви телефони ми звъниш!". За тези думи лежах в затвора осем години и половина. И научавам, че докато някаква заблудена власт раздава възмездие, за което лежа в затвора, този човек се е подготвял за този ден, да участва в касапницата във Франция", каза Янко Ваташки пред „Всеки ден".

Сега всички се питат герой ли е Ваташки, след като според прокурорите е отвлякъл толкова опасен терорист.

Никой не знае дали Атти е останал жив след атентата в Париж, предполага се, че той е един от загиналите членове на Ислямска държава.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари