Пернишката водна криза се повтаря за хиляди българи

0
Десетки села се вдигнаха на протест през последния месец, но решение на проблемите в повечето случаи няма
Десетки села се вдигнаха на протест през последния месец, но решение на проблемите в повечето случаи няма

Сухата година остави хиляди българи без вода в разгара на лятото.

Десетки села се вдигнаха на протест през последния месец, но решение на проблемите в повечето случаи няма, пише Сега. Всички те се на режим, който в много случаи се превръща в целодневна липса на вода. Освен заради оскъдните валежи, почти навсякъде бедата се дължи и на загуби по остаряла канализация, която местното ВиК не е оправило.

Цялата тази криза се случва при заплахата от коронавирус и практическата невъзможност хората да поддържат изрядна хигиена. "Понеже иде реч за села, никой от властта не ни обръща внимание. Повечето медии също ни неглижират. Но е същото като в Перник, където стана държавен скандал", твърдят потърпевшите.

"Географията" на недоволството показва, че проблемите са по цялата територия на страната.

Протести имаше в търговищкото село Вардун, добричките Дончево и Крагулево, павликенското Караисен, варненските Доброглед, Зорница и Любен Каравелово, селищното образувание "Панорама" край Албена, в няколко села от шуменския регион.

Без вода са още хора в Габровско, Сливенско, край Трън, Свищов, Разград, в двайсетина бургаски села също няма вода.

Светлина в тунела за повечето от тези хора ще има само при дъжд, който да захрани водоизточниците. На някои места има написани, но нереализирани все още проекти за инфраструктурата (полагане на нови тръби, ремонт на помпена станция и т.н.), а за други въобще няма подготвени проекти. Темата отваря въпроса и за търсенето на алтернативни водоизточници в перспектива.

НАДОЛУ

Преди седмица министърът на околната среда и водите Емил Димитров хвърли светлина върху проблемите, давайки като пример язовир "Камчия" и Черноморието. През зимата язовирът е имал 100 млн. куб. м вода, а сега - само 60 млн. Според Димитров трябва да се мисли за доставка на вода към селищата от други язовири - "Цонево", "Ахелой" и "Порой". Не е известно обаче България да разполага с цялостна концепция за водоснабдяването в условията и на климатични промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари