Пенсиите крепяли доходите в кризата

0
Благодарение на пенсиите доходите на българските домакинства продължили да растат и през кризисната 2020 г.
Благодарение на пенсиите доходите на българските домакинства продължили да растат и през кризисната 2020 г.

Благодарение на пенсиите доходите на българските домакинства продължили да растат и през кризисната 2020 г.

Доходите на човек от населението през миналата година са се увеличили с 2%. Средно на месец живеем с 601 лв., показват данните на НСИ.

Сумата е малка, като се има предвид, че средната заплата за декември е 1468 лв. Но доходите се разпределят между всички в домакинството, и ако в него има деца, безработен или пенсионер доходът на човек пада значително, пише вестник "Труд".

Средната заплата расте, но заради по-голямата безработица парите, които влизат в семейните бюджети от заплати, намаляват – с 1,8% за година, средно до 702 лв. на месец. Намаляват и сумите, които влизат в семействата, от допълнителна работа, както и от самостоятелна заетост на хората със свободни професии.

Парите от пенсии в бюджетите на домакинствата обаче нарастват с 12,7% за година. В края на 2020 г. във всяко семейство на месец са влезли средно по 391 лв. от пенсии, което е с 44 лв. повече от същия период на 2019 г. Това се дължи на добавките от 50 лв. към пенсиите, които дава правителството заради кризата. Оказва се, че тези 50 лв. са решаващи доходите на българските домакинства да не намаляват в кризата.

Голям ръст от 117% има и на плащаните в края на 2020 г. обезщетения за безработица. Но другите социални плащания намаляват. Така общата сума на обезщетенията и социалните помощи намалява със 7% на годишна база.

При разходите на семействата през 2020 г. няма промяна в общата сума на харчените пари. Но разходите за обзавеждане и поддържане на дома нарастват с над 32%. А намаляват разходите за храна, алкохол, транспорт и развлечения през свободното време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари