Пендаровски: Подходът на новия български премиер е приемлив за мен, но не и времевия срок

0
Президентът на Република Северна Македония смята ,че проблемът между София и Скопие може да се реши по-рано от визираните 6 месеца
Президентът на Република Северна Македония смята ,че проблемът между София и Скопие може да се реши по-рано от визираните 6 месеца

Смята ,че проблемът между София и Скопие може да се реши по-рано от визираните 6 месеца

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, който днес е на посещение в Прищина, заяви по отношение на въпроса между София и Скопие, че за него е приемлив подходът на новия български премиер Кирил Петков, който казва, че историята не трябва да бъде единственият канал на комуникация между двете държави, съобщи агенция МИА, цитираната от БТА.

"За мен е приемлив подходът на новия български премиер, който настоява историята да не бъде единственият канал, чрез който ние като две съседни държави комуникираме. Разговаряме за инфраструктура, разговаряме за енергийно свързване, разговаряме за икономика и за търговска размяна, разговаряме за европейски интеграции, разговаряме за човешки свободи и права, разговаряме за пандемията. Разбира се, а не да разговаряме за това, което се е случило преди три или пет века. Това е модерен подход, който подкрепям", заяви Пендаровски. Той добави обаче, че не подкрепя определянето на времеви срок, споменавайки посочения срок от шест месеца. "Мисля, че проблемът между нас може да се реши за много по-кратък времеви период", изтъкна Пендаровски.

На съвместна пресконференция с президентката на Косово Вьоса Османи Пендаровски направи и оценката, че ако решението на въпроса между Република Северна Македония и България се протака, това не би довело до дестабилизация на държавата.

"Ако след известен период в бъдеще не получим дата за преговори и ако евентуално спорът с България не бъде решен и останем в ситуация, в която ще чакаме в чакалнята на ЕС в по-дълъг времеви период, аз не вярвам в такова развитие на събитията, но ако това се случи, ви уверявам, че нито днес има такива данни, нито утре може да дойдат такива данни, които да сочат към дестабилизация на Република Северна Македония", заяви Пендаровски в отговор на журналистически въпрос дали удължаването на срока за старт на преговори може да означава дестабилизация на региона и страната.

Президентът напомни, че страната е била изправена пред подобна ситуация през 2008 г., когато ѝ бе отказано членство в НАТО поради тогавашния проблем с Гърция.

"Десет години по-късно, през 2018 г., решихме проблема. През тези десет години нямаше никаква дестабилизация на държавата. Не знам откъде са тези оценки и на какво се основават, но аз знам и би трябвало да го знам като президент на страната, че нищо не предвещава, че ако чакаме по-дълго с нерешен спор с България, или чакаме по-дълго да започнем преговорите с ЕС, ще се стигне до каквато и да е и инициирана от когото и да е дестабилизация на страната отвътре или отвън. От този аспект гражданите на нашата страна може да бъдат спокойни", каза Пендаровски на съвместната пресконференция с Вьоса Османи в Прищина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари