Пенчо Милков: В Русе е нужна промяна и това се усеща с всяка глътка въздух

12
Решен съм да превърна града ни в един от най-зелените в България
Решен съм да превърна града ни в един от най-зелените в България

Решен съм да превърна града ни в един от най-зелените в България, ще бъдат засадени нови дървета в общината.

- Г-н Милков, основният проблем на Русе от години е мръсният въздух. Тази тема бе много експлоатирана и в кампанията, но кажете вие лично какво ще направите, ако станете кмет?

- Ще се противопоставя с всички законови средства на фирмите замърсители, печелещи за сметка на въздуха и здравето на русенци. Няма да дам разрешение на производство, което замърсява. Ще бъда неотстъпчив. Замърсяващите заводи трябва да бъдат спирани до въвеждането на чисти технологии. Правото позволява в този случай на работниците да се заплаща за престой, а не да бъдат уволнявани. Категорично не бива да се допуска повече чувството, че русенци не са защитени.

Решен съм да превърна града ни в един от най-зелените в България. Ще бъдат засадени нови дървета в цялата община. Ще бъдат изградени нови паркове върху общински терени в крайните квартали, където сега няма място за разходки, отдих и детски игри в спокойна среда.

Редовното миене на улиците и площадите също е ефективна мярка срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

- На второ място сред проблемите на града поставяте демографския проблем. Вие със съпругата ви имате три деца. Какво обаче ще направите, за да убедите хората, че трябва да гледат децата си в Русе?

- Населението на община Русе трайно и рязко намалява. Това е нетърпима тенденция. Затова общината ще подпомага семействата в родителството с всички правни способи и налични бюджетни средства - отпадане на такси в детските градини и ясли, безплатен транспорт, предоставяне на безплатни услуги в общината, а при правна възможност - диференциране на местни данъци и такси с цел подпомагане на семейства с повече от едно дете.

Ще работя за връщането на русенци и за привличането на специалисти и семействата им от други градове и държави. Искам Русе да стане отново жизнен и гостоприемен град.

- Но за това е нужен и добър стандарт на живот. Вие какво предлагате за подобряване живота на хората?

- В момента ситуацията е обидна и жалка - средната заплата тук е с повече от 200 лева по-ниска от средната за България и с близо 700 лв. лева по-ниска от тази в София. Трудът и талантът на русенци заслужават много повече. Бизнесът не трябва да се притеснява от администрацията. А градът ни трябва да се отвори към новите технологии, които променят духа, облика и дават работа на младите.

За всички важни решения, засягащи икономическото развитие на града, първо ще търсим идеите и потенциала на местните предприемачи.

Ще подпомагаме стартиращите компании в Русе, както и създаването на ефективен технологичен парк - споделени работни места, среда за срещи. Целта е да се съберат на едно място креативните личности, защото техните успехи ще са успехи и за Русе. Ще намерим правни и финансови възможности за подпомагане на микросемейните търговски дружества.

Русе ще бъде активен и в създаването на способности сам да изпълнява много от необходимите си комунални дейности. Ще се търсят и наемат работници и специалисти, ще бъде закупувана необходимата техника.

- Защо русенци да изберат вас за кмет?

- Нуждата от промяна е не просто видима, тя се усеща с всяка глътка русенски въздух. Време е за категорични действия. Бъдещият кмет на Русе трябва да бъде енергичен, компетентен и неотстъпчив в решаването на важните за русенци теми.

С подкрепата на моите съграждани и с общи усилия съм убеден, че след 4 години ще бъдем северната столица на България. Русе е бил модел за европейски град още през Възраждането. Нашата кауза е да го възродим днес като град на свободни хора, които сбъдват идеите си и градят семействата си тук. Нека надмогнем партийните ежби и да осъзнаем силата си на граждани. Защото обичаме Русе!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари