Граждани и власт на протест в Русе

5
Жителите на града са изоставени от държавата
Жителите на града са изоставени от държавата Видео: NOVA

Протестиращи за чист въздух от Русе блокираха движението към Дунав мост.

Поне 15 пъти през изминалите пет години жителите са изразявали недоволството си. Причината са поредица нощни обгазявания, а източникът не е категорично установен. Предполага се, че е промишлено предприятие, в което от днес екоинспекцията започва извънредна проверка.

Поредна безсънна нощ са изкарали русенци. Социалните мрежи загряха от гневни коментари. Някои оприличиха миризмата на бакелит, други на пушек от пожар. Седмици наред, въпреки проверки на институции в една от индустриалните зони, русенци твърдят, че всяка вечер не може да се диша. „Ние се страхуваме, че много хора ще искат да напускат Русе. Както се е случвало преди 30 години. Защото не е нормално да си затваряме прозорците през лятото, защото във въздуха има химически субстанции”, каза Михаил, жител на града, предава NOVA.

И от социалните мрежи възмущението се пренесе на улицата. В резултат на поредното обществено недоволство кметът на града Пенчо Милков поиска от правителството  базиране на станция за замерване на вредни емисии от промишлени предприятия. Само така можело да се установи източникът на замърсяване. „Не съм съгласен обаче в най-тежкия момент на Русе да върнеш на русенци топката сами да се оправят, да си купим сами станция.  При условие, че в закона пише, че има национална система за мониторинг на въздух”, коментира Пенчо Милков.

Предприятието-сочено за замърсител, имало споразумение с екоминистерството и по план е трябвало да внедри нови технологии за пречистване на миризми. „Това че след тази среща две вечери имаше такива миризми, ми дава право да мисля, че толерансът на държавата приключи към това предприятие”, коментира Свилен Иванов, заместник-областен управител на област Русе.

В момента там тече извънредна проверка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари