Пенчо Милков представи бизнес потенциала на Русе пред посланика на Япония Нарахира Хироши

0

Бяха обсъдени въпросите за икономиката, туризма и инфраструктурата в крайдунавския град и региона

Извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Н. Пр. Нарахира Хироши бе днес на работно посещение в Русе. Той бе придружен от Кей Танеда, първи секретар по икономическите въпроси в посолството.

В разговор с кмета Пенчо Милков и неговите заместници бяха обсъдени въпросите за икономиката, туризма и инфраструктурата в Русе и региона. Посланик Хироши сподели, че много от японците са запознати с основните български богатства, но е останал приятно изненадан, пристигайки в България през 2020 г., съобщиха от Община Русе.

Страната ви разполага с красива природа, богата история от древността и мисля, че българите могат да се гордеят много, както с нея, така и с отличната си селскостопанска продукция“, сподели той. Според Н. Пр. Хироши България предоставя отлични човешки ресурси и възможности за развитие на стартъпи. Той поздрави кмета за въвеждането на обучения по роботика във всички детски градини в общината.

 „В Индустриалния парк на Русе до няколко месеца трябва да заработи обучителен център за кадри въз основа на Меморандума ни за сътрудничество с Тракия индустриална зона. С ръководството ѝ поддържаме близък контакт и възприемаме управленски модели от тях, тъй като тя е най-успешният пример за публично-частно партньорство в Южна България“, каза Пенчо Милков.

Сред основните предимства за развитие на бизнес в Русе и региона са географското местоположение и близостта с румънската столица Букурещ, Русенският университет като образователен център за целия Дунавския регион и въвеждането на редица мерки за прозрачност, които общинското ръководство прилага след инициирани от него срещи и препоръки на 4 от най-големите антикорупционни организации в света.

Японският посланик постави въпроса и за изграждането на втори мост между България и Румъния до Русе и финансирането, с което той би се реализирал. Милков сподели, че текстът на споразумението, с което двете страни се съгласяват да работят за трети мост, все още не е публичен. Двамата с Хироши се съгласиха, че мащабният проект е от критична важност за България и реализирането му не търпи отлагане.

Обсъдена бе и необходимостта от създаването и налагането на национални туристически маршрути от страна на туристическото министерство, в рамките на които отделните общини съвместно с бизнеса да осигурят отделните туристически продукти.

В края на срещата кметът изрази готовност да работи за задълбочаването на двустранните отношения между България и Япония. През май се очаква бизнес делегация да пристигне в града ни от Осака, а Милков отправи предложение и за организирането на бизнес среща с действащите фирми в района, в която да вземе участие самият посланик и представители на Българо-Японския икономически съвет на Констанца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    8
    Хахахойиии
    Бенчи и бизнес. Къф бизнес? С гейши ли? Он че ги оноди първи. Не пропуска не ри зъ.
  • 2
    7
    До предходния
    От твоите уста в божиите уши
  • 4
    6
    До Кака Васа
    а тек не знам, но мандат повече няма да вид Менчо
  • 4
    5
    Кака Васа
    Потенциял има, не е да няма! Но той е за моя Менчо! Винаги готов за още 1 тек, за още 1 мандат!?
  • 3
    4
    Гост
    - Глей ся, бат Хироши, какъв путенцял има за бизнес тука. Начи, тука един завод миришещ, там един пушещ, а отатък има един друг, запрашаващ. Прей сметка.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари