Пенчо Милков предлага Световно първенство по Драконови лодки в Русе

0
За целта Община Русе трябва да заплати 10 000 евро такса за домакинство
За целта Община Русе трябва да заплати 10 000 евро такса за домакинство Снимка: архив

За целта Община Русе трябва да заплати 10 000 евро такса за домакинство

Русе да кандидатства за домакин на Световно първенство по Драконови лодки 2025г. предлага кметът Пенчо Милков.

За целта Община Русе трябва да заплати 10 000 евро такса за домакинство при одобрение. Събитието ще се проведе на езерото Липник в Лесопарка край Николово. Решение за това трябва да вземат общинските съветници на предстоящата сесия.

Драконовите състезателни лодки имат дълга история в Китай, но напоследък станаха популярни и на много други места по света. Вече има фестивали на драконовите лодки, както и Международна Dragon Boat федерация с календар, пълен със събития.

Съвременните лодки са почти същите както старите китайски водни дракони, ползвани хилядолетия, просто използваните материали за изработката им са се променили. Новите “дракони” са направени от стъклопласт, пластмаса и карбон.

Официалните дистанции за състезания, признати от Международната федерация по кану (ICF), са 200 или 250 метра, 500 метра и 2000 метра. 2000 м се провежда като състезание за преследване с две обиколки от 500 м завършен курс, включващ три завоя. Събития се провеждат за мъжки отбор, женски отбор и смесен отбор.

На световно ниво този спорт набира все по-голяма популярност. Поради големият брой участници все повече се налага като спорт, подходящ за тийм билдинг, семейни излети или просто алтернативен контакт с природата. В България се практикува във Видин – фестивал на Драконовите лодки, София /Панчерево/, Пловдив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук