Пенчо Милков подписа пакт за противодействие на корупцията

1

Кметът на Община Русе бе поканен на национална конференция 

Кметът на Община Русе Пенчо Милков подписа пакт за превенция и противодействие на корупцията на местно ниво

Така завърши двудневната Национална конференция на тема „Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво“, организирана от Международния републикански институт на САЩ (IRI).

Кметът получи покана да се включи в инициативата с оглед на полаганите усилия на Община Русе за прозрачност на управлението и подобряване на административните услуги на гражданите. На конференцията присъства и главният секретар на Община Русе Димитър Генков.

„Това, че световна организация като IRI избра Русе като една от 10-те общини в България, участващи в проучването за прозрачно управление и уязвимост към корупция, ни мотивира да работим още по-усърдно. Създадохме много механизми за по-голяма прозрачност и гражданско участие, но резултатите показват, че трябва да продължим да ги развиваме и правим познати, за да се възползват русенци от тях“, заяви кметът.

Програмата на конференцията откриха Пол Маккарти – регионален директор за Европа на IRI, и Н. Пр. Херо Мустафа – посланик на САЩ в България. В инициативата се включиха кметове и техни заместници от още 9 общини – София, Враца, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Разград, Перник, Кърджали и Велико Търново. В рамките на панела „Състояние на прозрачността и гражданското участие в общините и добри практики“ всеки от тях сподели свършеното през последните години, както и работата на администрациите по важни теми като прозрачност, гражданско участие и антикорупционни политики.

Според доклада на Международния републикански институт Община Русе през последните 3 години е направила прозрачността свой ключов приоритет. Като основно подобрение в работата на настоящата администрацията се отчита провеждането на обществени поръчки изцяло в електронна среда с напълно отворен достъп на гражданите. Други силни страни са редовните седмични отчети на кмета, както и подобрените функции на официалния уебсайт. В него бе осигурена възможност за бързо и лесно входиране на сигнали и предложения от компютър или телефон и бе отворен достъпът до деловодната система на администрацията с цел проследяване развитието на преписките в реално време.

Всички общини са получили препоръка да включват повече граждани в обществените си обсъждания по важни теми.

Докладът на IRI ще бъде достъпен за широката публика на български език до няколко месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    КОР-белия
    Ох на баба комунистчето сладко. Баба ще те схруска, и ще забравиш последните си 3 СЪРпуги.
  • 3
    4
    Менчо
    значи тоя нерез подписва пакт против корупцията, а мълчи като гъз за партийните назначения в митница русе на бсп членове без НИКАКВА експертиза. Въпроса е както може да прави някой който няма качества там? отговорът е ДА КРАДЕ!
  • 5
    3
    Русенец
    Пенчо Менчо е гнусен Циганолюбец ! Долен Пенкелер и безполезен за Русенци!!!
  • 8
    2
    Бачо Илия
    На бачо антикорупционера, ама той голям борец срещу корупцията е станал нашият Менчо. Кака Курелина ще го изпапка този сладур и осеменител.
  • 6
    1
    No one
    И 100 документа да подпише все тая,нищо конкретно не се върши...Поредния пиар на Пенчо.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари