Пенчо Милков: Парите за ток в община Русе свършиха, въвеждаме икономии

2
"Освен увеличените цени на тока, в пъти са скочили и цените на строителните материали, което обърква общинския бюджет и създава огромни затруднения, обясни кметът
"Освен увеличените цени на тока, в пъти са скочили и цените на строителните материали, което обърква общинския бюджет и създава огромни затруднения, обясни кметът Видео: Русе Медиа

Вчера той е подписал заповед за въвеждане на икономия на електричество във всичките общински звена и администрацията

„Парите за ток в община Русе свършиха. Сметката за този месец е по-висока с 200 процента и издадох заповед за въвеждане на икономии на електричество във всичките ни звена“, заяви в изявление днес кметът на Русе Пенчо Милков. Той обяви, че ако ситуацията остане все така тревожна, ще се прибегне и до непопулярни мерки, предаде Русе Медиа. 

„През последните месеци цената на електричеството поскъпна изключително много, за трудностите на бизнеса слушаме непрекъснато, но общините също са изключително затруднени.Те поддържат огромна инфраструктура, свързана с потребление на енергетика. Осветлението на булевардите, осветлението на училищни дворове, на градини, отоплението им е на електричество. Вчера в моя кабинет дойдоха колеги, изключително притеснени от сметката за ток по простата причина, че парите за ток в община Русе свършиха. Ние ще ни намерим средства, сметката ще бъде платена и на кметствата – кметовете и жителите на населените места да бъдат спокойни. Но искам да чуете цифрите – преди година, миналия декември, община Русе е платила ток за 151 000 лв. Сметката за ток този месец е с 200 процента повече. Тя е за 307 000 лв., но енергоразпределителното дружество вече е въвело авансова вноска за следващия месец и този месец ние ще платим 430 000 лв. за електричество“, заяви Пенчо Милков.

Затова вчера той е подписал заповед за въвеждане на икономия на електричество във всичките общински звена и администрацията. Такава заповед ще има и до ръководителите на второстепенните разпоредители. „Вероятно ще се налагат, предвид повишаването на цената на електричеството, впоследствие и непопулярни мерки. Искам да го обявя отсега. Към настоящия момент общините получиха подкрепа от правителството, която ще стигне за 2 месеца, но остава въпросът открит за следващите месеци напред. Цената изключително нараства, ние сме публичен субект и не изкарваме пари от осветлението по булевардите. Ако се налагат непопулярни мерки, те ще бъдат обявени предварително“, каза още кметът.

Освен увеличените цени на тока, в пъти са скочили и цените на строителните материали, което обърква общинския бюджет и създава огромни затруднения, обясни Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако обожавате да ходите на палатка, но ненавиждате комарите, сега е моментът.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари