Ще остане ли Русе на тъмно?

2
Русенци смятат, че с икономии от осветление няма да се реши проблемът с цената на тока
Русенци смятат, че с икономии от осветление няма да се реши проблемът с цената на тока Снимка: Dunavmost, архив

 Последната получена сметка е с 200% по-висока в сравнение с миналата година

Парите за ток в бюджета на Община Русе свършиха. Последната получена сметка е с 200% по-висока в сравнение с миналата година по същото време. Кметът Пенчо Милков е издал заповед за икономии в общинските сгради, информира  БНТ. 

Част от лампите във фоайето на централната сграда на Община Русе са изключени, наполовина е намалено и осветлението в коридорите.

"Парите за ток в Общината свършиха… Общините са изключително затруднени. Общините поддържат огромна инфраструктура, свързана с потребление на енергетика. Цялото осветление на булевардите, осветление на училищни дворове, на градини, отопление", казва Пенчо Милков – кмет на Община Русе.

"Последната сметка, която сме получили, тя е за 307 000 лева плюс авансово плащане от 123 000 лева, което означава, че ние трябва да заплатим сега 430 000 лева", обясни Златомира Стефанова – зам.-кмет на Община Русе.

Миналата година по това време Община Русе е плащала за ток между 120 - 130 000 лева. И пари за подобно драстично увеличение не са заложени в бюджета.

"Никой не е предвиждал, че в края на годината ще изпадне в такава ситуация да трябва да заплаща тройно по-голяма сметка за ток", допълва Златомира Стефанова.

Никой не е предвидил и че доставчикът на ток ще се откаже от договора си.

"Той ни доставяше ток между 22 и 24 ст., и съответно в един момент поради увеличението на цената той не може повече да си позволи и ние излязохме на свободния пазар. В момента купуваме на 0,55 ст. Ние обявихме нова обществена поръчка, което е съвсем нормално, но никой не се явява", уточнява Стефанова. 

Затова от общините разчитат на помощ от държавата. Една от крачките е направена, но тя е само временно решение.

"От Националното сдружение на общините са ни уверили, че за месеците октомври и ноември ще получим помощ от 11 ст. на киловатчаса. Надяваме се да има правителство и абсолютния му приоритет да бъде действително справянето с кризата с тока и горивата", категорична е Златомира Стефанова. 

Русенци смятат, че с икономии от осветление няма да се реши проблемът с цената на тока.

Кметът Пенчо Милков заяви, че ако се наложи, може да се стигне и до непопулярни мерки.

Въпреки кризата с тока от общинското ръководство подготвят коледната украса на града.

"Независимо от това ще имаме светла Коледа, не може да е тъмно", казва зам.-кметът на Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук