Пенчо Милков: Изключително съм мотивиран за работа, много неща се нуждаят от промяна

4
Кметът на Русе даде първата си официална пресконференция
Кметът на Русе даде първата си официална пресконференция

Кметът на Русе даде първата си официална пресконференция

Кметът на Община Русе Пенчо Милков даде днес първата си официална пресконференция след встъпването си във втори мандат. На нея той представи и всички кметове на малки населени места, като заяви, че независимо от политическата принадлежност на всеки един, ще работят заедно и ще имат пълната му подкрепа. Милков очерта приоритетите за втория мандат и коментира темата с промените в местните данъци и такси, предложени от администрацията.

„Изключително съм мотивиран за работа, знам, че много неща се нуждаят от промяна“, каза кметът на Русе. Приоритетите, по които ще работи, са продължение на постигнатото в първия мандат. Ще се подобри средата за живот, като няма да се пестят средства за ремонт на улици, тротоари и междублокови пространства. Специално внимание ще бъде обърнато на обществената хигиена и зелената система. Акцент е чистотата на въздуха и миризмите, за които сигнализират гражданите, като там ще се търсят промени на нормативната уредба и на общинско, и на национално ниво, предаде Русе Медиа.

За сигурността и опазването на обществения ред ще работи чрез преструктуриране на КООРС и увеличаване на общинска полиция. Продължава подкрепата за младите семейства, за образованието, културата, спорта, както и в сферата на социалните дейности, насочени към децата и възрастните хора.

"Промени в екипа ще има – и като структура, и персонални", каза Пенчо Милков. В момента те се подготвят, като промените са свързани с приоритизиране на дейности като сигурност, План за възстановяване, чистота на въздуха, спорт, социални дейности. Кметът не влезе в детайли, но обясни, че повечето от слуховете, които вървят за нови имена в администрацията, не са верни. В същото време заяви, че има хора с желание, енергия и способности да се включат в работата.

Специално внимание бе отделено на предлаганите промени в данъчната оценка на имотите и новото райониране. Пенчо Милков каза, че това е непопулярна тема, но в община Русе размерите на данъците и таксите не са коригирани от 2011 г. Данъчните оценки, които ще се променят от 2 на 3 промила, са ниски и неактуални спрямо покачващите се цени. Държавата ги държи ниски за Русе и те са няколко пъти по-ниски от пазарните. Милков припомни, че още в началото на първия мандат администрацията имаше намерение да направи промени, но заради ковид пандемията и икономическата криза това не се случи, за да бъдат облекчени хората. Сега обаче тази крачка трябва да се направи.

Финансистът на общината Емилия Пенева направи подробен анализ на повишаващите се заплати, данъчни ставки и отчисления, които налага държавата. Резултатът е, че приходите не могат да покрият разходите. Директорът на „Местни данъци и такси“ Мария Старцева обясни, че увеличаването на данъчната оценка е минимално, но всеки би могъл да го провери, като изпрати имейл до дирекцията със запитване за конкретен имот.

Промените в районирането се налагат, тъй като в момента действащото е от 1998 г. Тогава сметоизвозването е било различно в различните райони на Русе, а сега целият град се обслужва с една и съща техника, на едни и същи интервали и разходите са едни и същи. Затова почти всички минават към първа зона, с изключение на квартал “Дружба“ и „Чародейка“.

Кметът Пенчо Милков заяви, че вече е водил разговори по промените с различни политически сили, а последната дума ще имат общинските съветници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    30
    до 29
    Само не мога да се съглася, че причината е апатия. Бойко и лайнометите му за 12 години се погрижиха да създадат машина, която омаскарява всеки достоен и неподкупен кандидат за управленска позиция. Така орязаха шансовете да се появи някой кадърен с морал. Кой успешен човек ще се набута да става депутат или кмет? При първото действие накърняващо интересите на статуквото ще бъде омаскарен брутално от медиите. Кой би си го причинил и защо? Като гледам хората как плюят с опорките спуснати от медиите срещу всеки новопоявил се в политиката, не виждам светлина в тунела.
  • 3
    29
    Истината за Бенчо
    Апатията на знаещите, можещите и възпитаните, доведе до триумф на простаците, наглеците и безскрупулните кумуняги! ФАКТ!
  • 2
    28
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Пак лъже тая червена свиня Милков. Ако цените се покачват, то без да се вдигат процентите , данъците ще станат по-големи.
  • 10
    27
    Позитивна
    Предлагам да бъде обявена дата за открита среща на гражданите с Кмета на Община Русе! Ще зададем въпросите, които ни вълнуват. Искаме съвместно действие и Резултат! Ще се съобразим с времето на Кмета- когато е удобно!!!
  • 13
    26
    Анонимен
    За паркинга нещо каза ли - там как вървят приходите, ще остане ли нещо за общината или всичко отива при таки?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари