Пчелите в Русенско измират поголовно

0
Пестициди убиват пчелите в Русенско
Пестициди убиват пчелите в Русенско Видео: БНТ

Пчелари от Русенско съобщават за висока смъртност на пчелните семейства. При някои тя стига и до 100%.

Според тях основен фактор е отслабналия имунитет на пчелите вследствие на употребата на пестициди от земеделските производители. Пчеларите са категорични, че процентът на смъртност ще расте още, предава БНТ.

Пчелите започнали да умират още през зимния период, защото при влошено здраве в комбинация с тежка зима просто не оцеляват, категорични са пчеларите.

Иван Кънев – пчелар
„Първото застудяване, което беше по Коледа обра буквално слабите семейства, които бяха, но това беше около 10 процента от смъртността за тази зима.”

През март сред пчеларите в Русенско настанала паника. Пчелите започнали да измират поголовно. Случило се в началото на активния сезон, когато започва да се употребява цветен прашец, или така наречената перга.

Иван Кънев – пчелар
„Смятаме, че в пергата беше внесен много пестицид. Неоникотиноидни пестициди, заради които е основния мор на пчелите. Този пестицид се използва за обработка на семената, които предстоят за засяване на културите.”

Заради недоказаната връзка между вредите и смъртността при пчелите в края на 2013 г. ЕС въвежда забрана върху използването на трите най-популярни неоникотиноидни препарата. Регламентът обаче предвижда възможност за изключение от правилото. България се възползва от това изключение и внася известни количества от тези пестициди.

Иван Кънев – пчелар
„И смятаме, че поради тази причина са големите загуби тази година. Някъде стигат и до 100 процента. Лично при мен са в рамките на 80.”

При тази ситуация част от пчеларите трябва да вложат много средства и да започнат бизнеса си наново. Те не изпращат сигнали до съответните органи, защото в България няма лаборатория, която да прави такива анализи, и на практика не могат да докажат връзката между използването на пестицидите и вредата за пчелините им. А едно изследване в друга европейска държава е прекалено скъпо.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари