Цената на меда скочи

1
Висока смъртност при пчелите, загубата в русенско е до 100 процента
Висока смъртност при пчелите, загубата в русенско е до 100 процента Видео: БНТ

Цената на меда скочи заради високата смъртност при пчелите.

Според пчелари основен фактор за смъртността е употребата на пестициди от земеделските производители. Те се оплакват, че мед с лошо качество се внася в България и се смесва е друг родно производство, след което се изнася отново, но стоката вече е с влошени показатели, предаде БНТ.

Изключително висока смъртност при пчелите се регистрира през последните месеци на територията на страната. Загубата на пчелни семейства в русенско е до 100 процента. Пчеларите очакваха значително по-малък добив на пчелни продукти. А цената на меда се повиши.

Иван Кънев – пчелар
“Наистина се вдигна цената на меда и то на дребно. На едро все още нямаме поглед на нещата, тъй като не е приключила годината. Цената на дребно скочи с 20 – 25% тук на местно ниво в Русе.”

Пчеларите вече са възстановили унищожената популация. Затова нов скок в цените на меда не се очаква.

Иван Кънев – пчелар
"На тези позиции ще остане тази година. Добра е цената определено. Продажбите на дребно вървят между 8 – 13 лева за килограм в зависимост от вида на меда.”

Друг проблем създават вносителите на мед от страни извън Европейския съюз.

Иван Кънев – пчелар
“Това са необмитени стоки, които са на по-ниска цена определено. Смесват се тук в България с български качествен мед и се изнасят като български на международния пазар. Има аржентински и китайски мед, който навлиза на пазара.”

В Европейската седмица на пчелите, експерти в Брюксел коментираха, че 30% от меда, който се предлага на пазара няма необходимите качества.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари