Пчеларите са изправени пред фалит

7
От бранша отчитат огромни загуби заради натравянето с пестициди и настояват за финансова подкрепа от държавата, каквото има за останалите животновъди
От бранша отчитат огромни загуби заради натравянето с пестициди и настояват за финансова подкрепа от държавата, каквото има за останалите животновъди

Пчеларският бранш у нас е изправен пред фалит.

Масовото измиране на пчелните семейства и липсата на директна държавна помощ са основните проблеми на пчеларите. Въпреки че Държавен фонд "Земеделие" отпусна над 7,5 млн. лв. по Националната програма по пчеларство, средствата са крайно недостатъчни. Искаме субсидиране на кошер в размер на 50-60 лв.

Това е заявил пред economic.bg председателят на Федерация на българските пчелари Николай Куменов.

"Нерегламентираното третиране на земеделските култури е най-големият ни проблем. Настояваме да има директно финансиране на пчеларите. Съгласни сме да няма други програми, но да получим пари както останалите животновъди. Само националната програма подпомага производителите на мед, но по нея се плаща единствено за инвентар и за пчели. Ако има директно плащане на брой кошер, ще се спаси пчеларството у нас", коментира той.

Куменов заявява, че в момента много хора се отказват от бизнеса. "Масово пчелите започнаха да измират, просто изчезват. Наблюдава се синдромът на празния кошер. Той се дължи на различни фактори - на климатичните промени, на болести, използването на пестициди и на лошото управление на пчелните семейства. Тази година в плевенския регион 10 хил. кошера пчелни семейства бяха натровени в рамките на два-три дена. Такава масова смъртност не е имало", заявява пчеларят.

Броят на пчеларите е намалял драстично спрямо миналата година. Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности не е от полза на родните пчелари. Според Куменов, ако някой е решил да пръска с пестициди нерегламентирано, няма кой да го спре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари