Пчелар: Съветвам хората да използват меда и за храна, защото е изключително полезен

5
В момента килограм мед се продава масово за по 15 лева, но има и по-редки медове на по-висока цена
В момента килограм мед се продава масово за по 15 лева, но има и по-редки медове на по-висока цена

В момента килограм мед се продава масово за по 15 лева, но има и по-редки медове на по-висока цена

Все повече хората ползват пчелния мед само при необходимост, като лекарство. Това каза в интервю за Агенция Фокус Тихомир Стоицов, председател на браншовия съюз "Пчела“ – Кюстендил. По думите му ниската покупателна способност на повечето българи се отразява негативно в продажбите на пчелен мед и пчелни продукти. "Все повече медът се ползва само за лечение, при грип, настинки. Бих посъветвал хората да го ползват и за храна, защото е изключително полезен“, коментира Стоицов. По думите му пазарът е този, който определя цената. В момента килограм мед се продава масово за по 15 лева, но има и по-редки медове на по-висока цена.

"При поскъпването на горивата, но и не само, няма как професионално занимаващи се колеги да продават по-евтино“, допълни Стоицов. Той коментира и фактът, че все още няма адекватно държавно подпомагане в този сектор. "Колегите, регистрирани като земеделски стопани и нямащи проблеми с документите си, успяха да получат някакво подпомагане, но то не е достатъчно. Отварят се мерки в сектор животновъдство, изреждат се всички видове въдства, но пчеларството го няма. Секторът е неглижиран е се подценява. Все пак пчелните семейства са тези, които поддържат биологичното разнообразие“, каза Тихомир Стоицов.

Според него пчеларите нямат единна организация, официално регистрираните такива са над 18.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    до 5 и 6
    Тя и бирата е 95% вода, ама някак си не е едно и също с водата. И нямало разлика между бялата захар и меда. Айде стига с глупостите. А между меда и кафявата захар има ли разлика. В 5-те процента не-захароза в меда се съдържат ензими, протеини, антиоксиданти, витамини и минерали. Това не значи, че трябва да се яде с черпака. Между една и три супени лъжици дневно е в нормите. При проблеми с инсулина, може само да облизвате лъжицата държана над буркана ☺. Това с жлъчката не знам как да го коментирам. Не съм медицинско лице, но от обща култура знам, че жлъчката се произвежда от черния дроб за да се разграждат мазнините. Мазнини в меда????
  • 0
    6
    Отегчен
    Много ама много внимателно с меда. Особенно ако имате чернодробни проблеми. Ако пък си имате проблеми с жлъчката, директно забравете за мед. Изключително тежка храна! Ако сте пристрастени, задължително разтваряйте меда в топла вода. Това да го карате с лъжицата може да ви донесе колосални проблеми. И си мерете кръвната захар. На практика няма никаква разлика между лъжица бяла захар и лъжица мед.
  • 3
    5
    Димитър
    Здравословните "ползи" на пчелния мед са силно надценени. Над 95 % от меда си е чиста захароза, което си е захарта от магазина. Останалото е вода, пренебрежимо малко микро и макроелементи, витамини и минерали. Хапвайте си мед с удоволствие, но знайте, че с него приемате твърде много калории от въглехидрати, което е далеч от здравословно.
  • 7
    4
    Миланов
    С удоволствие бих използвал ползваме меда постоянно, но през последните 3 години количеството което купувам намалява основно заради цената. Иначе благодаря за съвета
  • 1
    3
    Ко? до 2
    Едно е да се ползва мед като подсладител. Съвсем друго е да се ползва за храна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари