Пчелар от Две могили зарежда с уникален продукт биомагазини в Германия

8
Български мед навлиза на германския биопазар
Български мед навлиза на германския биопазар

Пчеларят Иван Вълков произвежда уникален кремообразен мед

С крем-мед зарежда биомагазини в Германия пчеларят от Две могили Иван Вълков, съобщава ОИЦ-Русе Произвежда уникалния продукт благодарение на безвъзмездната финансова помощ, която получава по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

С част от средствата закупува електрическа центрофуга и специална машина, която при определена температура и ниски обороти разбърква меда, така че да се получи кремообразна консистенция. Обработеният по този канадски метод мед не се поддава на кристализация, чрез машината и захаросаният мед може да добие вид на крем. Иван Вълков добавя и друга екстра към чистия биомед – биокакаова маса, при което се получава друг вариант, който напомня на вкус течен шоколад. Това стана ясно при посещението на екип на ОИЦ-Русе в пчелната ферма на бенефициента.

Земеделският производител влага средства и в изработването на специални етикети на немски и български език. По образование Вълков е филолог и с този подход той от една страна се опитва да наложи продуктите си на германския биопазар, а от друга да популяризира меда точно като български продукт. Амбициите му са не само да увеличи броя на пчелните семейства, които отглежда, от 125 на 160 и икономическия размер на стопанството си.

Иван Вълков вече работи по следващата си идея: пчелната му ферма да се превърне в туристическа атракция. За целта е закупил бус, за да може да премести кошерите в Балкана, близо до развити туристически дестинации. „Ще разчитам на туроператори, които ще водят групи във фермата, където ще им предлагаме презентация и дегустация. Ще развием и опция за доставка на нашия мед на адрес чрез куриерските фирми.“ – споделя пчеларят.

Договорът на Вълков по подмярка 6.3 е подписан на 8 април 2021 г. и е стойност 29 337 лева. В бизнес плана освен че е заложено закупуването на двете машини, фигурира изискването стопанинът да продължи отглеждането на пчелите по биологичен начин. Самият той е от хората, които много държат на чистата храна и екологичния бизнес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    пчелар
    Има един филм The Happening от 2008 в който точно това показват. Ако изчезнат пчелите , природата си взема своето под формата на геноцид. Унищожава хората като защитен механизъм. Филма си е страшен, но е предупреждение.
  • 3
    2
    Какво "био..."? Какви 5 евро?
    Айнщайн: "Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години, преди да изчезне." Ето, затова тая мантра "БИО" е само евтин търговски трик.
  • 6
    1
    QRS
    Каква е цената на рекламата ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари