Пътувания до Германия: Какво е разрешено и какво - не

34
Граждани на кои страни могат свободно да влизат в Германия, кои са длъжни да останат в карантина и откъде могат да се получат всички важни информации?
Граждани на кои страни могат свободно да влизат в Германия, кои са длъжни да останат в карантина и откъде могат да се получат всички важни информации? Снимка: F. Neumayr

Граждани на кои страни могат свободно да влизат в Германия, кои са длъжни да останат в карантина и откъде могат да се получат всички важни информации?

Дойче Веле предостави основните въпроси и отговори.

Заради пандемията правилата за пътуване се променят постоянно, включително в Германия, където от 16 декември е в сила твърд локдаун, който ще важи най-малко до 10 януари.

Кой е длъжен да остане в карантина

Всички, които пристигат от рискови зони, са длъжни да останат в карантина за 10 дни. Изключение се прави за онези, които могат да представят отрицателен тест, направен след петия ден от пристигането им в страната.

И още нещо – това изискване не важи за хората, които преминават само транзитно през Германия, както и за тези, които са прекарали в някоя от рисковите зони по-малко от 24 часа. Изключения има и за лекарите и санитарите, както и за посещенията при близки роднини.

Пристигащите от рискови региони трябва да се регистрират на сайта https://www.einreiseanmeldung.de. Тази регистрация отменя досегашната необходимост от попълването на хартиени формуляри.

Въпреки строгия локдаун в Германия границите остават отворени и влизането продължава да е възможно. Но туристическите пътувания в страната са забранени – изключения има само за най-неотложни пътувания, като например спешни командировки. Туристическите нощувки в цялата страна са забранени поне до десети януари.

Тъй като правилата могат да се променят в краткосрочен план, е препоръчително всеки да се информира преди да тръгне на път. Това, което важи за целия ЕС, може да не важи непременно за Германия и обратно. Условията за карантина са различни не само в рамките на ЕС, но и в рамките на самата Германия.

Рискови региони

Важно е пътуващите да знаят, например, кои са рисковите региони в Европа и Германия. Принципно за това отговаря Министерството на вътрешните работи. На неговия сайт може да се намери и информация на английски език.

Освен това актуални сведения има на сайтовете на Министерството на външните работи, на здравеопазването и на федералната полиция.

Граждани на ЕС имат право свободно да влизат в Германия, също както и граждани на държавите от Шенген. Но и по отношение на тях важат изискванията за карантина, ако пристигат от рискова държава. А понеже гражданите на ЕС по правило не подлежат на граничен контрол при влизането в Германия, тяхна лична отговорност е да останат под карантина.

Те трябва да се регистрират в съответната здравна служба по местоживеене и да предоставят адреса си. Номерът за справки е 116 117. Ако изискванията за карантина не бъдат спазени, съществува заплахата от сериозни глоби.

Карантина в Германия на чужди граждани

В случай, че временно пребивавате в Германия, а се окажете с положителен тест за коронавирус, също е необходима карантина. Къде може да стане това и на чии разноски?

При това положение здравните служби ще бъдат информирани автоматично и ще трябва да останете под десетдневна карантина – в собственото жилище или на друго подходящо място. Какво в този случай значи „друго подходящо място“, решава здравната служба. Конкретни указания по този повод няма нито на федерално, нито на местно ниво. Но в този случай здравната служба ще даде на засегнатите конкретни инструкции и информации.

Ако възникнат допълнителни разходи, като например за нощувки в хотел или посещения при лекар, те не се поемат от германската държава, освен ако за това не е била сключена предварителна застраховка. Затова на чуждестранните граждани се препоръчва да информират своето посолство в Германия за мястото, на което ще останат под карантина.

Пристигане от "трети страни", за които има предупреждение за пътуване

Какво става, ако пристигам в Германия от страна, за която е издадено предупреждение за пътуване - като например Турция?

Всички, които пристигат от страна извън ЕС, трябва да разполагат с много належаща причина за пътуването. Подробностите по въпроса може да се намери на сайта на федералната полиция.

А и турските авиолинии изискват преди полета представянето на PCR-тест, направен преди не повече от 48 часа, за да допуснат пътниците на борда. Ако излетите оттам безпрепятствено, не следва, че германските гранични власти автоматично ще ви допуснат да влезете в страната – причината за пътуването трябва да е много основателна.

Пътувания из Германия

Различните германски провинции имат различни правила за сегашната ситуация на пандемия. Как най-добре мога да се информирам, ако искам да пътувам из страната?

Особено важно е да се имат предвид различните изисквания за карантина при пристигането от т.нар. трети страни. Освен това трябва да се следят новините от Германия – може да се окаже, че определени райони в страната са определени за рискови поради наличието на голям брой нови инфекции. Ако имате въпроси, обръщайте се към местните власти, както и към посолството на своята страна в Германия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари