Пътниците при пияни шофьори - съучастници при катастрофа

0
Един от мотивите, при решението на съда е, че хората, които се качват при пияни шофьори, са в пряка връзка с катастрофата
Един от мотивите, при решението на съда е, че хората, които се качват при пияни шофьори, са в пряка връзка с катастрофата Видео: БНТ

Пътник, който се вози при пиян шофьор и знае, че водачът е употребил алкохол, ще се води съучастник при възникване на евентуален инцидент.

Така той ще трябва да носи отговорност, ако се докаже, че е бил на ясно, че шофьорът е пил преди да седне зад волана. Това става ясно от тълкувателно решение на Върховния касационен съд, с което се изясняват норми от Кодекса за застраховането, съобщава БНТ.

Според решението на Върховния касационен съд ако пътник, който е на ясно, че се вози при пиян шофьор, пострада при катастрофа, то той няма да може да получи обезщетение както от шофьора, така и от неговия застраховател. До сега застраховка „Гражданска отговорност” покриваше всички щети, свързани с инцидента. Според експерти новата промяна ще облекчи застрахователните компании, защото те ще оптимизират разходите си за съдебни искове.

Магдалена Прътева, застраховател: “Според мен хората, които не са на ясно, ще продължат да подават такива искове, а тези, които са на ясно, ще бъдат малко по-отговорни и ще преценят дали ще се качват при пиян шофьор, тъй като отговорността изцяло е тяхна, така че би трябвало да са информирани и да са малко по-разумни. ”

Един от мотивите, при решението на съда е, че хората, които се качват при пияни шофьори, са в пряка връзка с катастрофата.

Според тълкувателното решение, собственикът на автомобил може да търси обезщетение от застрахователната компания, ако друг човек кара колата му и направи катастрофа.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари