Пътни експерти: Отнемането на автомобили е див популизъм

0
Йонко Иванов и Христо Радков посочиха пропуските в закона
Йонко Иванов и Христо Радков посочиха пропуските в закона Снимка: БГНЕС

Йонко Иванов и Христо Радков посочиха пропуските в закона

Кръвните проби на шофьорите да бъдат готови за седмица чрез преоборудване на старите и откриване на нови лаборатории в страната, поиска премиерът акад. Николай Денков. Той посочи, че трябва да се подхожда внимателно при отнемането на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори.

"Законът не се обсъжда, той се спазва. Някои хора нямат представа как се правят закони, а други не възпроптаха срещу това и го гласуваха. Сега камъните са по тяхната глава и ще дойдат от ЕС. Проблемът е в некадърността на всички началници над средно ниво в момента. Действително това е популизъм. Всичко това е прах в очите на обществото", коментира Йонко Иванов от Съюза по авто-мото подготовка.

"С това отнемане върху какво акцентираме и какво ще променим? Жертвите след алкохол за 2020 г., според данните на МВР, са 7, от наркотици - 2, след превишена скорост - 5. Тази цялата конфискация, която трябва да я реши съдът, а не МВР, ще повлияе на смъртта на 14 човека. Говорим за пренебрежително малък процент. Това е див популизъм! Ще увеличат проблема на българските шофьори и превозвачи. Наесен ще имаме много голям проблем с шофьорите на тежкотоварни автомобили. Самите полицаи не вярват на този тест", каза на свой ред пътният експерт Христо Радков, предаде Bulgaria ON AIR.

Той даде следния пример за пропуск в закона:

"Ако управлявате един ТИР, те ще конфискуват кое - влекача, ремаркето или влекача с ремаркето и товара. Ако този камион е натоварен с овце и го конфискуват, кой ще храни тези овце? Ако един ватман бъде спрян и се окаже, че е употребил алкохол над 1,2, ще прокараме релси пред районното ли? А за влак, самолет, кораб? Вносителите на закона тихичко мълчаха."

По думите му в момента нямаме касапница на пътя. А статистиката показва, че обстановката в момента е както всяка година, може би една идея по-добра.

"Защо трябва да се правят тези крути мерки? Защо някой не излезе да каже: Дайте да направим пътя Пловдив - Карлово, който е с концентрация на ПТП-та", посочи още Радков.

Иванов и Радков са попитали по време на заседание на комисия в парламента какво ще стане, ако един влак се управлява от пиян машинист и ще вземат ли влака. Един от депутатите им е отговорил, че знаят, че това няма да проработи, но били обещали на избирателите да го приемат.

"Човек, който никога не е занимавал с транспорт. 20-25 хил. автомобила би трябвало да бъдат прибрани на година. Къде ще бъдат прибрани? Ще ги разфасоват. България става гробница. Тези хора не искат да разберат, да си помогнат и действително в България след 10 години да имаме 70% намалена смъртност и напрежението по пътя да изчезне. А то ще изчезне с образование в семейството и в училище. Това са неграмотни хора, не знаят какво гласуват и пишат. Не слушат хората, които знаят как да го направят", настоя Иванов.

Според него енергията на младите хора трябва да бъде обхваната като ресурс и да им се даде възможност да я изкарват на места, където няма да представляват проблем за останалите граждани.

"Имаме немалко летища и автомобилни състезатели, които станаха министри - да седнат и да помислят. Тези летища стават страхотни писти за енергията на тези хора", подчерта Йонко Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    фена на Путин
    Железобетонова настилка с високо якостни качества. Големи паркинги през 10-15 км. максимум. Със бани, тоалетни, от олекотени и устойчиви материали и на ден по два пъти да се мият с водоструйки. Всичко от инокс, като в кухня. И по 15 огромни гюма на всеки паркинг ама не от тия дето се отварят с крак. Всеки ден сметоизвозване. Туристическия трафик избухва, като атомна бомба, изобщо е немислимо с инфраструктура на 70г. да го посрещаме. Запретвайте ръкави и започвайте вашата долна мамичка продажна. Коли ще ми конфискуват.
  • 7
    2
    Морска
    Всяка дупка по пътя е предпоставка за ПТП. Караме трезви на зиг-заг, а пияни - по права линия! Оправете пътищата, спрете да давате книжки срещу пари и връзки и така ще намалите смъртността. Вместо да се отнема автомобила, вземете му книжката на промил за по 10 години; глобете го на промил по хиляда лева; при смърт след алкохолно ПТП - директно затвор - на колкото години е жертвата по две.
  • 6
    1
    Свободен
    Направете нормални пътища, г -да политици, че по тези и до затвора не може да стигнете .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари