Пътни експерти и АПИ спорят дали е опасно кръстовището, на което стана инцидента с Местан

0
Пътната агенция се оправдава, че нямало нито един инцидент от 2014 година до сега
Пътната агенция се оправдава, че нямало нито един инцидент от 2014 година до сега Снимка: bTV

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Института по пътна безопасност влязоха в спор доколко е опасно кръстовището край село Загорско, Кърджалийско, където в неделя стана тежък пътен инцидент.

При катастрофа, с участието на лидера на ДОСТ Лютви Местан, загина 6-месечно бебе, а родителите и братчето му пострадаха.

Експерти от Институтът по пътна безопасност смятат, че пътят е направена така, че създава риск от катастрофи. По данни на неправителствената организация от 2016 г. насам на това кръстовище са станали 3 тежки катастрофи с двама загинали и 8 ранени.

АПИ твърди точно обратното. От пускането в експлоатация на първокласния път Кърджали – Подкова в участъка на кръстовището за село Загорско от 2014 г. досега не е имало нито една катастрофа, въпреки че денонощно преминават средно по около 5000 автомобила, заявяват от АПИ, предава mediapool.bg.

АПИ: Кръстовище е проектирано по правилата

Пътната агенция посочва, че въпросното кръстовище е проектирано, построено и сигнализирано по всички правила на нормативната уредба, по които са изградени всички кръстовища у нас. Проектът за пътна сигнализация е изготвен според Закона за движение по пътищата и е съгласуван от "Пътна полиция".

Пътната агенция "апелира всички експерти от неправителствения сектор и медиите да се въздържат от разпространяването на необосновани и неверни твърдения".

Институтът по пътна безопасност: Кръстовището е смъртоносно

По-рано експерти от Института за пътна безопасност обявиха, че пътят е направен така, че създава предпоставки за инциденти.

"Нямаме статистика за инцидентите в този пътен участък, но още на пръв поглед излизат няколко неща. Първото е, че преди кръстовището няма знак за ограничение на скоростта. Второто е, че е поставен знак "Стоп", но няма хубава видимост, защото от едната страна имаме завой. Този пътен участък е идентичен с онзи, при който скоро загинаха няколко футболисти", алармира Богдан Милчев от Института по пътна безопасност, цитиран от Dir.bg.

В нощта на 12 срещу 13 септември 2018 г. четиримата млади спортисти от Павликени бяха пометени от тир на кръстовище в района на свищовското село Горна Студена.

Също както при инцидента с Лютви Местан, те са се включвали с колата си в главен път. И досега е спорно дали са спазили знака "Стоп" и дали съобразяването с правилника е било достатъчна гаранция за предотвратяване на трагедията, посочва Богдан Милчев.

Според него при случая с Местан организацията на пътя за Маказа при разклона за село Закорско повишава аналогично риска от тежки произшествия и кръстовището може да се нарече смъртоносно.

"Не говорим дали в случая участва известен човек, просто пътят е направен така, че да предполага за инциденти. Кръстовището е смъртоносно", казва Богдан Милчев. "Дизайнът на пътя в този участък трябва да бъде сериозно преосмислен и най-после да се заговори за ревизиране на пътната инфраструктура. Да се направи независим одит на всички участъци с повишена концентрация на пътно-транспортни произшествия, включително и този. Трябва да се направи тази ревизия в спешен порядък и да се изработят мерки, в които да се инвестира, за да може пътищата да осигуряват безопасност. Трябва да отворим и темата за обезопасителната система в колите ни – столчетата. Има неща, за които трябва да се помисли, извън самия инцидент", каза Диана Русинова от Института за пътна безопасност пред БНР.

Инцидентът

Катастрофата на кръстовището за село Загорско край Кърджали стана в неделя.По първоначални данни автомобил, управляван от Лютви Местан се е ударил с друг автомобил, в който са пътували семейство с две деца. При удари на място е загинало 6-месечно бебе. Братчето му на 9 години и майка му на 28 години са ранени.

Прокуратурата обвини Лютви Местан за причиняване на смърт по непредпазливост. След първоначалното му задържане, той беше пуснат на свобода срещу гаранция от 10 000 лева. Наложена му е и забрана да напуска страната.

Според Местан единственият шанс да избегне катастрофата е, ако не е бил на това място по това време.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари