Пътна полиция - Русе е изготвила сигнално писмо до Общината

1
В писмото се призовава Община  - Русе да вземе мерки за безопасността на пътищата в града
В писмото се призовава Община - Русе да вземе мерки за безопасността на пътищата в града Видео: Русе Медиа

В писмото се призовава Община - Русе да вземе мерки за безопасността на пътищата в града

След инцидента със загиналия моторист в Русе, който катастрофира фатално заради неправилно пресичащ пешеходец по бул."Христо Ботев", Пътна полиция - Русе е изготвила сигнално писмо до Общината като собственик на пътя. Това съобщи ст. инспектор Стилиян Станев от ОДМВР - Русе, цитиран от Русе Медиа. С него се предлага да бъдат поставени по-високи оградни пана по подобие на като бул. "Липник", за да се ограничи пресичането на пешеходци на забранените за това места.

"За пешеходците алтернативата е да се направят две пасарелки над бул.“Христо Ботев“ и да се ремонтира подлезът срещу Печатни платки. На бул."България", където вече има една пасарелка, би трябвало да се изгради още една, за която има проект", каза Станев. За безопасността е необходимо пълно осветяване на уличните платна, както и подновяване на маркировката, която вече се опреснява от ОП „Комунални дейности“.

От Пътна полиция упражняват ежедневен контрол на скоростта с мобилна камера по бул. “Христо Ботев“, като 30 на сто от нарушенията за превишена скорост са засечени именно там. При възможност камери за скорост се поставят и в нощните часове, но е трудно да се засекат нарушенията при мотоциклетистите, тъй като моторите имат само една регистрационна табела отзад, която често е закрита. При възможност в действие се пускат и полицейски екипи с мотоциклети, които са много по-мобилни и могат да извършат проверки на други мотоциклетисти.

"В момента се разработват места от общината, където да се поставят повдигнати пешеходни пътеки и изкуствени неравности с цел ограничаване на скоростта", каза още ст. инспектор Стилиян Станев.

Статистиката от началото на годината сочи, че в Русе има 11 катастрофи с мотоциклети и мотори, при които един водач е загинал, а четирима са ранени.

Пешеходците също подлежат на контрол и ежедневно има случаи на глобени пешеходци. Полицейските екипи в ранните часове са по най-натоварените кръстовища и при установяване на нарушение се съставя фиш с глоба. Има куриозен случай, при който на кръстовището на „Олимп“ пешеходец е глобен два пъти за неправилно пресичане в двете посоки в рамките на 15 минути. По закон глобата е 20 лв.

При електрическите МПС контролът е на две нива - от Пътна полиция и РУ на уличните платна и от Общинска полиция и КООРС в централната градска част с пешеходната зона. Чрез видеонаблюдението полицията получава сигнали за нарушения на водачи на МПС, които са регистрирани и могат да се установят. Оттам са подавали и сигнали за движение на задна гума, което е нарушение като дрифта и подлежи на 3000 лв. глоба, отнемане на книжката и спиране на МПС от движение, припомни Станев.

По-трудно е да се установят нарушителите при тротинетките, тъй като те нямат регистрационни табели, но ако екипът спре на място водача, тогава може да го санкционира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    13
    до 112
    Директива 91/671/ЕИО). Изключения се допускат за: 1. водачи, които карат на заден ход, или обучават за шофьор лице, което кара на заден ход; 2.в превозно средство, използвано от полицията, противопожарната служба или спасителните служби; 3.пътник в търговско превозно средство, който се опитва да открие причината за механична повреда; 4.автомобили за доставка на стоки, които изминават не повече от 50 м между всяко спиране; 5.лицензирани таксиметрови шофьори, които търсят клиенти или превозват пътници.
  • 1
    12
    Един
    Тоест пешеходците са виновни, но мотористите които карат със 100 по "Липник" и не признват ред на светофара, те видите ли горкичките са света вода ненапита. Интересна логика. А и не са само мотористите. Питайте който и да е живеещ покрай "Липник", особено в частта межу КАТ и "Олимп" и със сигурност ще ви разкаже много случаи за "изтезатели" по късните часове. Но това не е интересно за КАТ, очевидно....
  • 8
    11
    !@#$
    Уважаеми ПП-Кат русе, ако ме гепите да паркирам без да съм опасан с колан, аз фиш няма да подпиша. Искам си акта. И да, пред съда ще предоставя огромно количество видеозаписи с дата, час и минути, с номера на колите ви в които вие шофирате без да сте опасани с колани. И да, да, има доказателсвена стойност! Аз съм авторът и свидетелят!
  • 12
    10
    88 до 9
    Приятелю, абсолютно съм съгласен с теб, но предполагам, че си наясно че на бастуните от КАТ им е по-лесно да си седят в колите, да хлъзгат телефоните и да си снимат с камерите за превишена скорост. А, че били изпуснали 5-6 мотористи с превишена скорост, голямо важно. Същото е и с чужденците. Защо аз отивайки в Румъния се съобразявам със знаците и скоростта? Щото, ако ме лепнат там, книжката ми автоматчно е на трупчета, башкъ глоба. Но тук не е проблем. Щели да правят високи ограждения да не пресичат пешеходци, а че по целия бул. Хр. Ботев няма къде да се пресече, не е проблем. Утре същата ситуация може да се повтори и на пешеходна пътека, какви ограждения ще сложат там? Иначе казано - умен кон, сам пасе! Но, както си написал, не държава, а кочина! Факт. Няма инстанции, които да повлияят за въвеждане на ред!
  • 21
    9
    Аз
    Какви актове? От "компетентните" органи разбираме , че 30% от нарушенията за превишена скорост са засечени по бул. Хр.Ботев. Сега внимавайте, мотоциклетисти за превишена скорост Пътна полиция не е в състояние да санкционира, защото мотоциклетите имали малък регистрационен номер само отзад, а често тези номера са закрити. Е, и какво правим сега? Санкционираме леки автомобили, пешеходци, велосипедисти и т.н. Наглите и арогантни мотоциклетисти са недосегаеми! Значи, ако такъв мото-дебил предизвика ПТП и убие човек на пътя, с пълна газ може да избяга и край. Що за логика? Дрогиран, пиян донор може да вилнее из града и отново никой не е в състояние да го накаже. Не държава ,а кочина!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари