Пътна полиция и жандармерия с акция на пътя през почивните дни

0
КАТ вади целия си арсенал за трите почивни дни
КАТ вади целия си арсенал за трите почивни дни Видео: Bulgaria On Air

От днес до края на празничните почивни дни "Пътна полиция" стартира специализирана полицейска операция на територията на цялата страна, свързана с безпрепятственото и безпроблемно пътуване по пътищата 

Това съобщи главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“ в ГД „Национална полиция“, предава Bulgaria On Air.

Акцията ще се проведе в две основни направления: в петък след обяд, в събота, както и в понеделник е създадена организация за регулиране и подпомагане на движението на изходите на столицата и основните пътни направления в страната. За осигуряване на безопасното придвижване е ангажиран целият наличен състав на "Пътна полиция", като специализираните действия ще се осъществяват съвместно с Дирекция „Жандармерия“ и Охранителна полиция.

Служители на жандармерията ще се влеят в трафика по магистралите със служебни автомобили с превантивна цел. Така водачите ще знаят, че органите на МВР са на терен и се грижат за тяхната безопасност.

Вторият акцент на операцията е насочен към контрола на водачи, управляващи след употреба на алкохол и наркотични вещества. През почивните дни ще бъде засилено полицейското присъствие в района на курортите, населените места и увеселителните заведения – уточни главен инспектор Крушарски. Той отправи и призив към родителите да бъдат по-внимателни и отговорни и да не предоставят управлението на МПС на неправоспособните си деца.

Отдел „Пътна полиция“ - СДВР е предприел необходимите организационни мерки, на терен са всички служители. Входно-изходните артерии на столицата са наситени с екипи на "Пътна полиция", които работят съвместно с екипи на Дирекция „Жандармерия“ и отдел „Охранителна полиция“ – СДВР. Целта е подпомагане на движението и улесняване както на излизането от столицата в днешния и утрешния ден, така и на прибирането в последния почивен ден, посочи комисар Мартин Цурински, началник на отдел „Пътна полиция“ – СДВР.

Той припомни, че при Владая има въведено реверсивно движение - на изход от София днес и на вход в понеделник са обособени по две пътни ленти. Освен присъствието по основните пътища и автомагистрали, са предвидени и операции в малките населени места. Акцент ще бъдат проверките на водачи на МПС за управление след употреба на алкохол, наркотици и/или техни аналози. Ще се следи за използване на обезопасителни колани и всякакви други нарушения. Комисар Цурински отправи апел към водачите: Спазвайте Закона за движение по пътищата, за да няма допуснати тежки инциденти.

Според данните на Пътна полиция, в дните 6-9 септември 2019 година са възникнали 59 тежки пътнотранспортни произшествия със седем загинали и 73-ма ранени. Това показва, че в празнични дни трафикът е интензивен и водачите допускат нарушения, които са фатални.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари