Пастир: Трябва да стана даскал, вместо да паса овцете

0
Ние не сме чиновници, чиновниците вече не носят тетрадки, щракат по клавишите на компютъра, а ние да носим тетрадки - не иде!
Ние не сме чиновници, чиновниците вече не носят тетрадки, щракат по клавишите на компютъра, а ние да носим тетрадки - не иде! Видео: БНТ

Георги Иванов от врачанското село Крапец отглежда над 350 овце, които извежда на паша всяка сутрин в осем часа.

С удивление чува, че вече трябва да води и дневник за свободното отглеждане на добитъка, предава БНТ.

Сутрин като излизаш, броиш ли ги колко са точно?

- А, не, не всяка сутрин, веднъж в месеца. Трябва да стана даскал, вместо да паса овцете, трябва да нося тетрадката.

Смешно ли ти се вижда?

- Глупава работа, тетрадка да носим.

Ветеринарите обаче казват, че зад привидно неуместното изискване към пастирите се крие важен проблем. Т. нар. хуманно отношение към животните, част от което е и дневната паша на открито, е всъщност грижа за здравето на хората, които консумират животинските продукти.

д-р Мирослав Първанов, ветеринар: ЕК въвежда начин на субсидиране, но пък иска и да контролира това дали се прави - разширяване на пространството за отглеждане, повече пасищно отглеждане, животните трябва да живеят в комфортна среда, да не боледуват и да не им се прилагат антибиотици. И си мислят, че това може да стане с някакъв дневник за контрол на пашата. Според мен е малко крайно това.

На същото мнение е и пастирът, чиито работен ден продължава по 12 часа в жега и студ.

Георги Иванов, пастир: Ние не сме чиновници, чиновниците вече не носят тетрадки, щракат по клавишите на компютъра, а ние да носим тетрадки - не иде!

Кой обаче ще контролира дали това изискване се спазва, за да не се манипулират данните и да се злоупотребява с евросредствата, отпускани на животновъдите?

Практикуващите ветеринари не са контролен орган, а Агенцията по безопасност на храните във Враца разполага само с 33 лекари, които отговарят за хиляди стопанства, коментират от местната структура на агенцията.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари