Пъстървата обича да вали

1
Задаващите се пролетни дъждове не бива да убиват мераците за излет сред природата с въдица в ръка
Задаващите се пролетни дъждове не бива да убиват мераците за излет сред природата с въдица в ръка

Лошото време често е перфектно за риболов

Когато вали дъжд, рибата кълве най-добре! Това правило често е напълно вярно. Затова задаващите се пролетни дъждове не бива да убиват мераците за излет сред природата с въдица в ръка. Особено след като толкова дълго чакахме зимата да си замине.

Рибите се събудиха от продължителна летаргия и започват да се хранят активно преди настъпването на размножителния период през април - май, пише България днес. На преден план излизат язовирите. Мнозина казват, че когато вали, времето е лошо. Всъщност за пролетния риболов е точно обратното. Облачното време, придружено с леко ръмене, е страхотна предпоставка за успешен излет.

Когато капките падат във водоема, това вкарва допълнително кислород във водата. Рибите се активизират и кълват бясно. В същото време дъждът сваля на повърхността доста насекоми и обогатява хранителните запаси. За подобен риболов трябва да сме оборудвани с подходяща водоустойчива екипировка. Задължително трябва да приготвим дъждобран, голям чадър, топли ботуши или гащеризон. Добре е да вземем със себе си и кърпа за подсушаване на въдицата, защото понякога мокрото влакно залепва по нея.

По това време от годината трябва да търсим рибите в района на устията и по-плитките разливи. Инстинктът им ги кара да излязат от дълбоките зимни местообитания и ги насочва към по-затоплените части на водоема.

В този сезон доста активни стават шарановите риби. В това число се включват шаранът, каракудата, кефалът, платиката, бабушката. Редом с месната стръв като червеи и ларви, рибите започват да приемат също растителна и тестена храна. Може да се запасите с варен кускус, хлебна троха, царевица, жито.

Предупреждаваме, че в гръмотевична буря риболовът е изключително опасен, особено пък ако се използват карбонови пръчки. Тези въдици се електропроводими и затова не бива да рискуваме живота си. Винаги прибирайте такъмите си подсушени.

Пъстървата обича да вали

Пъстървата е една от рибите, които обичат студените и богати на кислород води. Ранната пролет предлага идеални условия за риболов на този вид.

В планинските реки и езера в България вирее балканска пъстърва - изключително ценен вид, който е любим на мнозина въдичари. Когато вали дъжд, нивото на реката се покачва, а това носи със себе си много повече храна за рибите. Ларви на различни насекоми, удавени пеперуди и мухи, земни червеи, всичко това е истинско лакомство за хищните пъстърви.

Особено вълнуващ е риболовът с мухарка и шнур. По това време от годината подходящи са различни потъващи примамки като мокри мухи, стримери и др. Спининговият риболов също става все по-успешен с настъпването на пролетта. Ефикасна стръв е ручейникът. Тази ларва живее в специално изградени от нея къщички под камъните в реките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари