Първият щъркел долетя

1
Местните хора веднага след появата на щъркела са му помогнали, като са разчистили гнездото
Местните хора веднага след появата на щъркела са му помогнали, като са разчистили гнездото Снимка: БУЛФОТО

Санданското село Струма вече посрещна първия щъркел.

Той пристигна, както и през миналата година на 5 февруари, разказа пред репортер на БТА местният жител Костадин Кирил Джаков, който има имот в съседство на старата топола, върху която е гнездото, където птицата се е настанила.

Местните хора веднага след появата на щъркела са му помогнали, като са разчистили гнездото. Те са сигурни, че това е мъжкият, който и сега е пристигнал по-рано, за да подготви семейната къща.

В селото има две гнезда и щъркелите се надпреварват кой да ги заеме пръв, защото кандидатите са повече, разказа Костадин. Двойката тук на тополата през последните две години е имала по три малки.

През миналата година се случи така, че едно от щъркелчетата падна. Спасихме го, викнахме с жената машина с кран, за да го върнем в гнездото, добави мъжът. Много красиви птици са, беля не правят, а щом видим щъркел знаем - зима няма вече, идва пролетта.

Една година щъркелът пристигна още на 1 февруари, припомня възрастна жена, която живее в съседна на гнездото къща. Идват най-рано в нашето село, защото тук е топло, а в река Струма и около нея имат много храна, добавя съседката й.

"Внукът ми, дете е, но и той е сигурен, че първият пристигнал е мъжкият. Той, бабо, ще направи къщата, и после, като дойде женската, ще я ухажва, ще има и малки щъркелчетата", смее се жената.

А от млади години е научила от по-възрастните, че на щъркелово гнездо не се посяга.

Затова хората от село Струма просто се радват на красивите предвестници на пролетта и им помагат, когато се наложи, като добри домакини, приятели и съседи.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари