Първия музикален подлез в България ще “засвири” на 30 юни

0
В новия подлез стълбите са боядисани като клавиши на пиано
В новия подлез стълбите са боядисани като клавиши на пиано Видео: БНТ

Първият софийски музикален подлез между булевард “Цариградско шосе” и улица “Александър Жендов” ще “засвири” официално на 30 юни от 10:00 часа. Той е дело на студенти, завършили архитектура, урбанистика и режисура. Чрез създаването му младите хора искат да покажат, че подлезите в София могат да бъдат място и за култура, забавление и настроение.

В новия подлез стълбите са боядисани като клавиши на пиано. Монтираните гигантски декоративни тонколони и аудио касетки ще напомнят за близкото музикално минало, а петолиние с ноти от грамофонни плочи ще учи децата на азбуката на музиката.

За пръв път в България се прави проект, свързан с музиката под земята и като цяло тематиката, която е музика ще бъде навсякъде в подлеза.

Голямата атракция ще е музикалният инструмент “оргафон” – комбинация от орган и ксилофон, който е изработен от водопроводни тръби и през летните месеци минувачите ще могат да посвирят на него с джапанките си. Оказа се още, че мястото не е избрано случайно.

Подлезът като локация е свързан с музиката, тъй като наблизо се намира музикален факултет и е предпочитано място за музиканти, които да покажат какво могат”, разясни Ивайло Неделчев – “ПОдЛЕЗНО”.

Инициативата е подкрепена от Столичната община, която е подсигурила заплащането на графитите. Организаторите няма да спрат с разкрасяването на подлезите дотук и вече мислят кой ще е следващият. Младите ентусиасти приканиха хората да се включат с предложение за избор на следващото място, а дарените с таланта да рисуват да изпратят своите проекти, вместо да драскат безцелно по стените на града.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари