Първият български смартфон „Правец 4+“ излиза на пазара

1

Бойко Вучев  е собственик на „Правец компютри“ от 2014 г., когато дейността във фирмата бе възродена. Той е завършил магистърска степен „Компютърни Системи" в Техническия Университет в София. Занимава се професионално с хардуер и софтуер от началото на 90-те години.

Economic.bg разговаря с него за първия български смартфон  „Правец 4+“, който ще излезе на пазара до дни, както и за дейността на българската компютърна компания.

Г-н Вучев, „Правец“ за първи път в своята история създаде смартфон. Какви са предимствата на моделът 4+?

Наистина такъв продукт не е правен досега в България. Предимствата на телефона са, че той е лек, тежи само 100 грама и е на достъпната цена от 169 лв. Той е с 4-ядрен Qualcomm Snapdragon процесор, който работи доста бързо. Екранът му е  IPS с HD резолюция. Корпусът е здрав, с поликарбонатен капак, а стъклото е Gorilla glass. Камерата му е 8 мегапиксела, достатъчна за доста добри снимки за този клас телефон. 

Батерията издържа доста време - на standby режим достига до 4-5 дни. При по-интензивна употреба на интернет, може да издържи два дни. Софтуерът е Android 442 и предлагаме възможност за ъпдейт до версиите 5.0 и 5.1. Платката на смартфона се прави от наши партньори в Тайван, а асамблирането се прави от нас в България. Имаме свободата да развиваме продукта в бъдеще.

Как постигнахте толкова ниска цена?

Тя е ниска, защото се стремим да произведем по-голямо количество. Вече от година и няколко месеца предлагаме и лаптопи, и стационарни компютри, които са по-малки серии и всъщност цената е висока. Искахме да направим бюджетен телефон, за да може повече хора да се възползват от качествата на този продукт.  

Можем ли вече да открием смартфона на пазара?

Телефонът е готов, но остават довършителни работи по гаранционните карти и комплектоването, за да бъде изцяло завършен продукт. От следващата седмица той ще бъде на пазара. Имаме доста поръчки, които тогава започваме да изпълняваме.

Къде ще се продава телефонът – във вашия сайт, чрез мобилните оператори или в големите търговски вериги?

Телефонът ще се продава в нашия Showroom и може да се поръчва онлайн през нашия сайт Pravetz.bg. Имаме предложения от мобилни оператори, но по-късно ще решим дали да подпишем договори. Определено има интерес.

Ще продължи ли развитието на компанията в производството на смартфони?

Стартираме „Правец 4+“ като пилотен проект, за да проверим къде можем да се позиционираме на пазара. Трудно може да се намери мобилно устройство с такива параметри и на такава цена. Телефонът е общодостъпен. Избрахме златната среда, в която смятаме, че продуктът ще се развие добре.

В интернет излезе информация, че обмисляте създаването на геймърски компютър.

Да, вече имаме такъв прототип. Мотото му ще е супер компютър с тегло 2 кг. Той е с 8-ядрен Intel процесор, 32 GB DDR4 RAM памет, 3 TB Solid state дискове, което е впечатляващо като скорост. Притежава IPS екран, който е с Full HD резолюция, с възможност за 4К. Лаптопът има отделна видео карта Nvidia GTX 970. Паметта е DDR4.

Целта ни беше да предоставим продукт за геймърите и хората, които искат да имат огромна изчислителна мощ в една чанта. Той е подходящ и за дизайнери и програмисти, защото компилира с впечатляваща скорост. Също така се съобразихме с клиентите на предишните ни модели и добавихме 5 нива на подсветка на клавиатурата. Трудно бихте си закупили такова нещо в момента, тъй като този тип машини не е разпространен. Спряхме се на по-малък екран за супер компютъра, защото искахме устройството да бъде мобилно. 

Разбира се, има възможност да се включва към по-голям екран. Лаптопите за геймъри обикновено тежат 7-8 кг и не са удобни за пренасяне. На този етап не можем да говорим за цена. Вероятно ще бъде скъп, но хората, които ще го използват, ще имат нещо уникално.

Кога ще бъде пуснат на пазара?

Продуктът е готов, но ще го пуснем по-нататък. 

Смятате ли да създадете и операционна система „Правец“?

Това е идея отпреди няколко години и за момента е в режим „изчакване“, защото се изисква доста голям ресурс. Въпреки че преди време споменахме в сайта си за нея, в момента тя не е на дневен ред. Все пак е възможно в бъдеще да  реализираме идеята, но е необходимо да се събере голям екип и да се направи една точна и ясна стратегия какво точно искаме да постигнем. Пазарът е доста строг и трудно можем да навлезем. Въпрос на време е.

Стремите ли се и към други пазари, освен този в България, на които да продавате продуктите си?

Марката „Правец“ е българска и затова стартираме тук. Въпрос на време и на ресурс е да се насочим и към други пазари. Нашите продукти са напълно конкурентни спрямо известните марки като характеристики, а и цените ни не са високи. На този етап сме бутикова фирма, която прави компютри в България. 

Търговската ни дейност започна в края на 2014 г. и имаме една навършена година като фирма. Стартирахме с бизнес лаптопите Правец 64 М и вариациите му М+ и М++. Изненадващо, но топ модификациите се продадоха най-бързо. Компютърът ни обаче е висок клас. Намерихме нишата на хората, които имат средства да си го позволят. И все пак, аналогът на това, което продаваме е на двойна цена.

Споменахте, че от една година продавате настолен компютър. Как вървят продажбите?

Не сме произвеждали достатъчен брой компютри. Има интерес от потребители, но нямаме много продажби, поради факта, че не сме се фокусирали точно върху този продукт. Предлагаме го като възможност и евентуално като нещо, свързано с корпоративни клиенти, офис клиенти, които искат да си оборудват по-големи места с десктоп компютри. Те са all in one устройства, което означава, че екранът и целият компютър са в един корпус. Няма кабели, всичко е безжично, а едно от нещата, които са проблем в повечето офиси са големият брой кабели. Също така, моделът е с изключително мощни процесори и е идеален за офис работа.

По какви други проекти да работите?

Има приложения, които искаме да разработваме. В момента пишем такъв проект, но все още не е защитен като патент. Със сигурност ще бъде интересно.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари